Advertisement

(15:35'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in ABD'nin en büyük altı bankasının üst düzey yöneticisi ile likidite konusunu görüştüğünü açıklamasının ardından yükseldi ve dolar değer kaybetti. Avrupa ve Asya hisse senetleri düştü.

Japonya'da Topix Endeksi'nin Cuma günü ayı piyasasına girmesinin ardından, Dow Jones ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yükseldi ve Nasdaq vadelileri yukarıda seyrediyordu. Mnuchin ayrıca, faiz artırımı kararının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed Başkanı Jerome Powell'ı defalarca görevden almaktan bahsettiği yolunda çıkan haber sonrası finans piyasalarını bu haberin doğru olmadığına ikna etmeye çalıştı. Madencilik ve perakende şirketleri, Stoxx Europe 600 Endeksi'nde en fazla kaybettiren sektörler oldu. Aralarında altın, yen ve ABD Hazine tahvillerinin bulunduğu güvenli liman niteliğindeki varlıklar değer kazandı.

Mnuchin'in piyasaları yatıştırmaya yönelik adımları, dördüncü çeyreğin sonunun yaklaşması ile birlikte, piyasalarda artan volatiliten sonra gerekli hale geldi. Powell'ın geleceğine ilişkin endişeler, tatil dolayısıyla kapanan piyasalar nedeniyle düşen hacimlerle birlikte belirsizliği artırdı. Bunların yanında, ABD hükümetinin kısmi kapanması, Demokratlar ve Beyaz Saray arasında Trump'ın Meksika sınırına duvar inşası için fon talep etmesinden doğan anlaşmazlığın devam etmesi ile birlikte Noel sonrasına sarkacak gibi görünüyor.

Singapur'da Javelin Wealth Management CEO'su ve kurucularından Stephen Davies, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "ABD Başkanı'nın Fed Başkanı'nın görevden alıp alamayacağına ilişkin tartışmalar Trump için çok zararlı olacak," dedi ve "Bu piyasa güveni için de iyi olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Diğern taraftan, gelişen piyasa paraları ve hisse senetleri, Çin'in üst düzey politika yapıcılarının 2019 yılında daha fazla para ve maliye politikası destekleri sağlayacaklarını söylemelerine ve 2018'de hedeflenen teşvikleri artırmalarına karşın düştü. Petrol, bazı OPEC üyelerinin üretim kısıntılarını daha da artıracaklarını taahhüt etmesi ile birlikte yatay bir seyir izledi. Euro dolar karşısında yükseldi.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 06:25'te yüzde 0.5 yukarıdaydı ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yukarı yönde hareket etti.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 geriledi ve 21 ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.5 düşerek yaklaşık sekiz haftanın en düşük seviyesini gördü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 geriledi.
*EDuro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.1399 seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 111.09 seviyesine çıktı ve 15 haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.2653 seviyesine ulaştı.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.1 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.78 seviyesine geriledi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan ile 2 haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yğzde 1.269'a indi.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.2 düşerek 78.50 ile yaklaşık 3 yılın en düşüğüne indi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.2 düşerek varil başına 45.69 dolar ile yaklaşık 3 yılın en düşük seviyesine geriledi.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.4 düşerek 14 haftanın en düşüğünü gördü.
*Altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,261.06 dolar ile altı ayın zirvesine ulaştı.

(15:35'te güncellendi)