Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların hisse senetlerinin 2019'da zayıf açılmasını değerlendirmeleri ve Çin'de büyümenin soğumakta olduğuna ilişkin yeni işaretler ile birlikte altı ayın en yüksek seviyesi yakınında dalgalandı. Çin'de özel sektörün açıkladığı Aralık ayı imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisi ülkede imalat sektörünün daraldığını gösterdi.

ABD'de hükümetin kapalı olması da, ABD Başkanı Donald Trump'ın anlaşma yapmaya istekli olduğunu göstermesi ile birlikte gündemin üst sıralarında yer alıyor. Başkan Trump Çarşamba günü, her iki partinin Kongre'deki liderlerini konu hakkında bilgi vermek üzere Beyaz Saray'a davet etti. Bu durum siyasi kilitlenmenin aşılması için bir fırsat oluşturabilir.

Spot altın yüzde 0.2 düşerek Singapur saati ile 10:01'de ons başına 1,280 dolara indi. Metal Pazartesi günü 1,284.15 dolar ile Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Kasım ayından bu yana en düşük seviyesi yakınlarında yatay seyretti.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1 ve platin yüzde 0.5 düşerken, palladyum yüzde 0.5 değer kazandı.

Piyasaların etkileyen faktörler şöyle;

*Altın 2018 yılının son çeyreğinde, küresel büyümenin yavaşlamakta olduğuna ilişkin endişelerden destek buldu ve Çin'de özel sektörün açıkladığı PMI verisi, bu hafta başında açıklanan resmi veriye benzer çıktı.

*Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Aralık ayında 67.3 ton arttıktan sonra Haziran ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı

*ABD'de Aralık ayı istihdam verileri 4 Ocak Cuma günü açıklanacak.

*Fed Başkanı Jerome Powell, Cuma günü Amerikan Ekonomi Derneği'nde düzenlenecek yıllık toplantıda kendinden önce başkanlık yapan Janet Yellen ve Ben Bernanke ile bir oturum gerçekleştirecek.