Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları yeni yıl rallisini sürdürdü ve 1,300 dolar seviyesinin üzerini gördü. Yatırımcılar, küresel hisse senetlerindeki düşüş ve büyümenin yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretlerin artması ile altına yöneldi. Güvenli liman niteliğindeki varlıkların en eskisi olan altına ilginin yoğunlaşması, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarının artması ile de kendini gösteriyor.

Vadeli altın kontratları Comex piyasasında yüzde 0.4 değer kazanarak ons başına 1,300.40 dolar ile Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra Londra saati ile 06:36'da 1,296.50 dolara geldi. Spot fiyatlar da bunun gerisinde kalmadı ve 1,298.60 dolara kadar yükseldi. Gümüş de değer kazanarak Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Altın, yatırımcıların küresel görünümdeki bozulmayı değerlendirmeleri Fed'in bu yıl daha az sayıda da olsa faiz artırımına gideceği beklentisini fiyatlaması ile birlikte, 2019 yılının başlangıç günlerinde emtia grubuna yönelmeye öncülük etti. Perşembe günü, ABD'de imalat sektörü göstergesi, Apple Inc.'nin gelir görünümünü düşürmesi ve buna bağlı olarak Çin ile ticaret savaşının büyüme üzerinde beklenenden daha fazla olumsuz etkisinin olabileceği endişelerinin artmasından bir gün sonra, 2008 resesyonundan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Taurus Wealth Advisors Pte icra direktörü Rainer Michael Preiss, metalin 1,300 doları kırmasından önce yaptığı değerlendirmede, "altındaki bu ralli, yatırımcıların altının 'güvenli para' olduğunun artan bir şekilde farkına varmasından kaynaklanıyor," dedi ve küresel ekonomide potansiyel aşağı dönüş, olası merkez bankası hataları ve ABD'nin artan borç yükünün altına yönelik talebi güçlendirdiğini kaydetti.

ETF'lerdeki varlıklar artıyor

Buı hafta başında, Çin'de imalat sanayi göstergesi daralmayı işaret etti ve İtalya ve Polonya'nın imalat göstergeleri de geriledi. Hisse senetlerindeki düşüşler ile birlikte, altın destekli ETF'lerdeki varlıklar geçen ay 67 ton arttı ve yılın ilk günlerinde yükselişini devam ettirerek Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Aralarında RBC Wealth Management'tan George Gero'nun da bulunduğu analistler, altının psikolojik olarak önemli bir eşik olarak görülen 1,300 doların aşılmasının ilave alışlar getirebileceğini düşünüyor. Gero, Piyasanın ekonomi, hisse senedi piyasası ve Brexit dahil siyasi olaylardan dolayı endişeli olduğunu ve yatırımcıların güvenli liman aramaya devam etmesi ile birlikte fiyatların 1,350 dolara ulaşabileceğini kaydetti.

Dallas Fed Başkanı Robert Kapla, Perşembe günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının büyümeye yönelik belirsizliklerin, faize duyarlı sektörlerdeki zayıflığın ve sıkılaşan finansal koşullarının etkilerini görene dek faiz artışlarına ara vermesi gerektiğini söyledi. Kaplan, Bloomberg'ten Michael McKee'ye yaptığı değerlendirmede, "Bu sorunlar iyi ya da kötü çözüme kavuşmadan faiz konusunda adım atmamalıyız" dedi.

Cuma günü açıklanacak veriler arasında ABD Aralık ayı tarım dışı istihdam yer alıyor. 2018 yılının son tarım dışı istihdam rakamının, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, 180,000 artış göstermesi ve yıllık bazda ise 2.45 milyon ile 2015'ten bu yana en büyük artışını gerçekleştirmesi bekleniyor.

Öte yandan, Cuma günü, Fed Başkanı Jerome Powell Atlanta'da katılacağı bir etkinlikte konuşacak. Yatırımcılar Fed Başkanı'nın son zayıflama ve para politikasının bu yıl izleyeceği yol konusundaki değerlendirmelerini merakla bekliyor.

Saxo Bank A/S emtia strateji müdürü Ole Hansen, "Dolar özellikle yen karşısında bazı zayıflama işaretleri gösteriyor, hisse senetleri baskı altında, faizler aşağı geliyor, Fed'in faiz artırımlarına ilişkin beklentiler aşağı çekiliyor," dedi ve "Eğer bu trend devam ederse, altın güvenli liman rolünü sürdürecek" şeklinde görüş bildirdi.