Advertisement

(15:20'de güncellendi)

Hisse senetleri Salı günü, ABD endeks vadeli kontratları ile birlikte, ticaret ve büyümeye ilişkin olumsuz görünümün risk iştahı üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesinden dolayı düştü. ABD Hazine tahvilleri değer kazandı ve yen güçlendi.

Standard & Poor's 500 (SP 500), Dow Jones ve Nasdaq endeks vadeli kontratları, ABD piyasalarının dün tatil dolayısıyla kapalı olmasının ardından bugün gevşek bir açılışı işaret ediyor. Stoxx Europe 600 Endeksi, İsviçreli UBS Group AG'nin hayalkırıklığı yaratan finansallarının ardından düştü. Erken saatlerde, Asya'da işlem gören hisse senetleri, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in siyasi istikrarın devamına ilişkin ihtiyaca vurgu yapması ve bu yorumların da ülkenin yavaşlayan ekonomisine ilişkin artan endişeleri işaret etmesinin ardından geri çekildi. ABD'nin Huawei'nin CFO'sunun Kanada'dan iadesini isteyeceğine ilişkin haberler gerilimi artırdı. Avrupa tahvilleri ABD Hazine tahvillerini izleyerek çoğunlukla değer kazandı ve dolar hafifçe yükselerek çıkışını altıncı güne taşıdı.

Hisse senetleri ve birçok risk varlığının yeni yıla görkemli bir ralli ile başlamasının ardından, yatırımcılar şimdi tanıdık endişelerin tekrar beklentiler üzerinde baskı oluşturması ile birlikte, görüşlerinin yeniden test edilmesine tanık oluyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) küresel büyüme tahminini düşürmesi, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin'de yavaşlayan ivmeye ilişkin korkular ve ticarete ilişkin belirsizlikler piyasalarda tedirginliğe neden oluyor.

Bank of America Merrill Lynch Asya Pasifik ve küresel gelişen piyasa strateji müdürü Ajay Kapur, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Risk iştahı istisnai düşük," dedi ve "Beklentilerin bastırılmış olduğu dönemlerde alım yaptığınızda, çoğu kez, eğer resesyon yoksa, para kazanma eğilimi gösterirsizniz," dedi ve "Gelecek bir yıl ya da bu civarda resesyon olmayacağına güveniyorsanız, bunun iyi bir gösterge olduğunu düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, sterlin, İngiltere'de açıklanan verilerin işgücü piyasasının güçlü kaldığını göstermesi ve İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn'in ikinci bir Brezit referandumuna açık kapı bırakan bir planı desteklediğine ilişkin haberlerin ardından yukarıya döndü. Petrol New York'ta iki ayın zirvesinden geri çekildi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Bu hafta kar açıklayacak şirketler arasında Johnson & Johnson, IBM, UBS, United Technologies, Texas Instruments ve Ford yer alıyor.
*Küresel siyasi, iş dünyası ve kültür alanındaki liderlerin yılda bir kez İsviçre'nin Davos kentinde bir araya geldikleri Dünya Ekonomi Forumu Salı günü başlıyor.
*Japonya Merkez Bankası Çarşamba, Kore Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü faiz kararlarını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 06:28'de yüzde 0.4 aşağıdaydı ve bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları Cuma gününden bu yana düşüşünü sürdürdü ve bu süre boyunca yüzde 0.8 geriledi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.7 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaptı.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.6 düştü.
*MSCI Gelişe Piyasa Endeksi yüzde 0.5 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaptı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 tırmanarak yaklaşık üç haftanın en yüksek seviyesini gördü ve yükselişini altıncı güne taşıdı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 1.1359 ile yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.2911 seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek 109.43 seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 2.76'ya indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.25'e geriledi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir bir baz puandan az yükselerek yüzde 1.327'ye çıktı.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.749'a geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek varil başına 52.71 dolara indi.
*Altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,283.54 dolara tırmandı.

(15:20'de güncellendi)