Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatrıcımcıların bu hafta Beijing'de gerçekleştirilecek ABD-Çin ticaret görüşmelerini izlemeleri ile birlikte yükselişini ikinci güne taşıdı. Dolar, sekiz günlük rallisini durdurduktan sonra istikrar kazandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Salı günü yaptığı açıklamada, ABD ve Çin'in ticaret konusunda anlaşmaya yaklaşması durumunda, Çin mallarına uygulanacak gümrük tarifelerinin artırılacağı 1 Mart'taki son tarihi uzatabileceğini kaydetti ve dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşını sonlandırmaya yönelik görüşmelerin sürdüğü bir ortamda uzlaşmacı bir sinyal gönderdi.

Spot altın, Salı günü yüzde 0.2 yükseldikten sonra, yüzde 0.2 daha değer kazanarak, Singapur saati ile 13:47'de ons başına 1,312.97 dolara tırmandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Salı günü yüzde 0.3 düşerek 2016'dan bu yana en uzun günlük yükseliş rallisini sonlandırdıktan sonra hafifçe geriledi.

Singapur'da Phillip Futures analisti Benjamin Lu, hazırladığı notta, "Altının cazibesi, yatırımcıların dikkatlerini 2019 yılında artan ekonomik endişelere ve yükselen jeopolitik risklere çevirmeleri ile birlikte istikrarlı bir şekilde sürüyor" dedi

Huatai Futures hazırladığı notta, "ABD istihdam piyasası gergin durumda," dedi ve "Fed için, bu durum, ayrıca, güçlü bir ekonomide para politikasında dönüş olasılığının düşük olduğu anlamına da geliyor. Piyasanın kötümser beklentileri düzeltebileceğini düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, Spot gümüş yüzde 0.2 yükselirken, platin fazla değişmedi ve palladyum yüzde 0.5 değer kazandı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Orta düzey yetkililer Pazartesi günü, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu He'nin katılacağı Perşembe günkü üst düzey görüşmelere hazırlık için görüşmelerde bulundu.

*ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun haftalık verilerine göre, para yöneticileri altında yükseliş beklentisi ile açtıkları net pozisyon (uzun pozisyon) sayısını 6,142 azaltarak 43,806'ya indirdi.

*Başkan Trump, Cumhuriyetçilerim sınır güvenlik fonlaması konusunda Başkan'ın kabul etmesi için yolu açmalarının ardından hükümetin ikinci kez kapanması tehdidini fazla ciddiye almıyor.

*Fed Başkanı Jerome Powell, ABD'nin tam istihdama yakın olduğunu söyledi.

*Kansas City Fed Başkanı Esther George, ABD ekonomisinin oldukça iyi durumda olduğunu kaydetti.

*ABD'de Çarşamba günü Ocak ayı tüketici fiyatları verileri açıklanacak.