Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Tocqueville Asset Management LP Şirketi'nin yöneticisi John C. Hathaway, dünya genelinde merkez bankalarının küresel ekonomiyi canlandırma çabaları, altının değerini, bir Döviz alternatifi olarak artırdığını savundu.

Hathaway, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, "asıl sorun, paradaki değer kaybı" dedi. Paranın, değerini ve inanılırlığını kaybettiğini belirterek, "faizlerin 0'a yakın seyretmesi, merkez bankalarının kontrolünün çok fazla olduğunun göstergesi. Bu da para birimlerine değer kaybettiriyor" dedi.

Vadeli altın kontratları 14 Ekim'de New York'ta 1.388,10 dolarla rekor kırmış; sene içinde de yüzde 23 oranında ralli yapmıştı. Bu yılki artışlarla, altın 10. yıllık kazancına koşuyor.

Dolar, Mayıs'tan beri, 6 ana para birimi karşısında yüzde 11 değer kaybetti. Fed, ekonominin büyümesine destek olmak amacıyla, ABD gösterge faizlerini yüzde 0 ila 0.25 arasında sabitledi ve 1.7 trilyon dolar değerinde hazine tahvili ile ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin alımını yaptı.

Hathaway,Fed'in planının enflasyonu artırmaya yönelik olduğunu düşündüğünü ifade ederek; "ancak benim sorguladığım, enflasyonun kontrolünün ilerde sağlanamaz hale gelme ihtimali" yorumunda bulundu.

Fed, 3 Kasım'da parasal politikasını gevşetme kararını görüşmek üzerine toplanıyor.