Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Aşı iyimserliği ve getiri arayışı yatırımcıları gelişen piyasalara yönlendirmeye devam ediyor.

Gelişen piyasalarla ilgili son olumlu analizi Goldman Sachs yayımladı. Kurum 2021 yılında gelişen piyasa varlıklarının diğer varlık sınıflarından daha iyi performans göstereceğini belirtti.

Daha önce ABD seçimlerine ilişkin politik belirsizliğin ortadan kalkması ve aşı çalışmalarına ilişkin haber akışıyla aralarında JPMorgan, Blackrock ve Morgan Stanley'in olduğu kurumlar riskli varlıklardaki potansiyele dikkat çekmişti.

Son gelen veriler küresel piyasalarda gelişen ülkelere yönelik ilginin arttığına işaret etti. JP Morgan tarafından derlenen verilere göre 18 Kasım ile biten haftada gelişen ülke tahvillerine 3,2 milyar dolar ve hisse senetlerine ise 6,6 milyar dolarlık giriş kaydedildi.

Benzer eğilim Türk varlıklarında da izlendi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerine göre, yabancı yatırımcılar 13 Kasım haftasında 294 milyon dolarlık tahvil, 614 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Böylelikle yabancı girişinde son 3 yılın en yüksek seviyesi kaydedildi.

Negatif getirili tahvillerde yeni zirve

Yatırımcının gelişen ülke piyasalarına yönelmesinde getiri arayışı etkili oldu. Pandemiden önce gerileme kaydeden negatif getirili tahvillerde yeniden yukarı yönlü hareket başladı. Buna göre negatif getirili tahviller 17,5 trilyon dolara ulaşarak yeni rekor seviyesini gördü.