Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bir sonraki faiz kararını açıklayacağı 1 Şubat tarihine sayılı günler kala, opsiyon piyasasında işlem yapan yatırımcılar bunun, Fed’in mevcut sıkılaştırma döngüsü kapsamında yapacağı son faiz artışı olabileceğini fiyatlamaya başladılar.

Teminatlı Gecelik Finansman Oranı’na (SOFR) bağlı opsiyonlardaki işlemlerin, daha çok güvercin bir karara karşı hedge işlemi olduğu gözlendi.

Buna ek olarak yılın ikinci yarısında yaklaşık 50 baz puanlık faiz indirimi de fiyatlamalara yansımış durumda.

Geçen hafta itibarıyla swap piyasası istikrarlı bir şekilde gelecek iki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı için 48 baz puan civarı faiz artışı fiyatladı.

Bu durum yaklaşık yüzde 8 gibi küçük bir ihtimalle Fed’in gelecek hafta 25 baz puanlık bir sıkılaştırmaya gitmesi durumunda, daha sonraki toplantılarda faiz artırmayabileceği beklentisini ima ediyor.

Tahvil piyasasındaki fiyatlamalar

Tahvil piyasasında iki yıllık tahvil getirisinin Mart 2020’den bu yana en büyük aylık düşüşüne doğru ilerlemesi de Fed’in daha ılımlı bir politika izleyebileceği beklentilerini destekliyor.

Bununla birlikte Wall Street’in baz senaryosu Şubat ve Mart aylarında 25’er baz puanlık faiz artışları olmaya devam ediyor.

BMO Capital Markets Stratejisti Ian Lyngen, Fed’in Mart ayındaki toplantısında, ekonominin performansı konusunda daha iyi bir fikre sahip olacağını belirtti ve “Bir sonraki toplantı döneminde elde edilen bilgilerin Mart ayında çeyrek puanlık bir hareketi önlemek için yeterli olacağını düşünmüyoruz, ancak Mayıs ayında yapılacak bir artışı masadan kaldırabilir” değerlendirmesini yaptı. Bu arada Citi, ılımlı Fed beklentileri ile 2021’den bu yana “sat” pozisyonunda olduğu bir grup CCC kredi notlu tahvilde “alıma” geçeceğini duyurdu.