Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma ve Geliştirme Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu ambalaj maliyetleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Eroğlu “Burada maalesef sahiplenilmeyen bir fiyat artışı var. Gıda ürünlerinde bir fiyat artışı var ve ambalajlı gıda ürününü satanlar buradaki fiyat artışın sebebi biz değiliz, ambalajdaki artıştır demeye getiriyorlar. 2022 senesi için bu bilgi doğru değil. Eldeki veriler ve sayılar bunu doğrular nitelikte değil” dedi.

Eroğlu “2020’nin ikinci yarısından itibaren plastiğin hammaddesi olan petrokimyasal ürünlerde oligopol tarzdaki petrokimya üreticileri arzı kısıp hammadde fiyatlarını dolar bazında yüzde 150’lere varan şekilde artırmıştı. O dönemde yani 2021 yılında bu yüzde 150’lik hammaddedeki artış ambalajlarda da bir artışa sebep olmuştu. 2021 yılı için ambalajlı gıda üreticilerinin ambalaj fiyatları arttı, serzenişleri doğruydu. Biz de nitekim çok ciddi çalışmalar yapıp bu hammadde fiyatlarının düşürülmesi noktasında çok ciddi çaba sarfettik. 2022 yılında iki sebeple bu maliyetlerde düşüşler oldu. Birincisi 2022 yılında tüm dünyada emtia fiyatlarında düşüş başladı, dolar bazında fiyat indirimleri oldu. Bunun yanında lojistikten kaynaklanan maliyet artışları vardı ve geçtiğimiz sene lojistik fiyatları neredeyse yüzde 40-50 civarında düştü. Dolayısıyla 2022 ambalaj fiyatlarına baktığımızda, artmak bir yana Döviz bazında düşüş görüyoruz. Dövizdeki artışa bağlı olarak TL cinsinden bir miktar artış olmuş olabilir; fakat son bir senedir dövizde çok yüksek bir artış da mevcut değil” diye konuştu.