Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Platin, paladyuma göre yüksek iskontosunun yatırımcıyı cezbetmesiyle iki yıldan uzun bir sürenin en güçlü haftalık kazancına yöneldi.

Traderların en büyük üretici olan Güney Afrika'daki grevin olası etkilerini değerlendirmesi de fiyat artışında etkili oldu.

Dizel motorlu araçlardaki oto-katalizörde ve mücevheratta kullanılan değerli metal 2018'de yüzde 14 düşerek paladyuma göre tüm zamanların en ucuz seviyesine yakın işlem görmesinin ardından sıçradı.

Yatırımcıların elindeki platin destekli exchange traded fonlar (ETF) bu yıl rekor seviyeye ulaştı.

Spot piyasada işlem gören platin, Londra saatiyle 06:44'te yüzde 0.5 ekside ons başına 894.18 dolardan işlem gördü. Platin, 900.20 dolar ile Haziran'dan beri en yüksek seviyesini görmüştü.

Paladyum 21 Mart'ta rekor seviyesini görmesi sonrasında ardı ardına ikinci haftalık düşüşüne yöneldi.

ICBC Standard Bank Tokyo biriminin direktörü Yuichi Ikemizu, “İnsanlar paladyum satıyor ve platin alıyor çünkü paladyuma spekülatif ilgiyle bir miktar aşırı alım geldi.” dedi. Güney Afrika'daki grevlerin fiyatları desteklemiş olabileceğini ancak bunun yeni bir durum olmadığını dile getiren Ikemizu, platinin katalitik konvertörlerde paladyumun yerini alacağından çok uzun zaman alacağı ve maliyetli olacağından dolayı şüphe duyduğunu belirtti.

Spot piyasada işlem gören altın, yüzde 0.2 ekside ons başına 1,289.08 dolar oldu. Ardı ardına iki hafta gerileyen metal, bu hafta yüzde 0.3 düştü. Gümüş yüzde 0.1 değer kaybetti.