Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Elektrikli otomobiller, elektronik sanayi ve enerji depolama sektörlerinde, lityum iyon pil hücresine artan talep bu yöndeki yatırımlara da olumlu yansıyor.

Pomega Enerji Depolama Teknolojileri şirketi ile Ankara Polatlı’da, lityum iyon pil hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikası inşa eden Kontrolmatik Teknoloji’nin bu alandaki ikinci yatırımı, Amerika’da 2024’te faaliyete geçecek.

“Lityum iyon pil üretiminde, yüzde 51 yerlilik oranına sahibiz”

Gündem Teknoloji programına konuk olan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Saim Hacıağaoğlu, Ağustos ayında faaliyete geçen Ankara Polatlı’daki enerji depolama ve lityum iyon pil hücresi üretim tesislerine ilişkin “Seri üretime başladı ve yıl sonuna kadar 500 megawatt saat, gelecek yılsonunda 3 gigawatt saat kapasiteye ulaşacak. Bulunduğumuz coğrafya açısından çok değerli bir üretim tesisi. Lityum demir fosfat pil hücresinin, elektrikli otomobillerde, enerji sektöründe, depolama alanında kullanımı artmakta. Ev tipi depolama sistemlerinden telekom çözümlerine birçok alanda hizmet verecek kapasiteye sahibiz. Lityum alanında maliyetlerin belirli bir seviyenin altına gelmesiyle artık elektrikli otomobillerde, enerji sektöründe daha çok kullanımı ortaya çıkıyor. Pil hücresinde yerlilik oranımız yüzde 51’in üzerinde ve yerli ürün kategorisine sahibiz” açıklamasını yaptı.

“Pomega Enerji’nin ABD’deki yatırımı 2024 sonunda faaliyete başlayacak”

Diğer yandan ABD pazarındaki yatırımları hakkında bilgi paylaşan Pomega Genel Müdür Yardımcısı Hacıağaoğlu “Yıllık 3 gigawatt saat kapasiteye sahip olacak yatırım, ABD pazarına yönelik ürün geliştirecek. Amerika’nın Güney Carolina eyaletinde 279 milyon dolarlık lityum iyon pil hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikamız, 2024 sonunda faaliyete geçecek.“ dedi.

“Mottomuz, Ankara’yı bataryanın başkenti yapmak”

Şirket ayrıca hammadde konusunda Çin’e bağımlılığı azaltıcı yeni bir yatırımın eşiğinde “Demir fosfat ve lityumu kendi tesislerimizde sentezleyebilecek bir yatırımın başlangıcındayız. Entegre uçtan uca bir çözüm sağlayacak şekilde yatırımlarımızı şekillendiriyoruz. Yan sanayinin gelişimi açısından değerli bir yatırım. Hammadde tedariğinde Çin’e bağımlılığı azaltmayı hedefliyoruz. Yola çıkış mottomuz, Ankara’yı bataryanın başkenti haline getirmek. Hem lojistik hem satış sonrası destekler sayesinde Türkiye’yi Avrupa’nın merkezi yapabiliriz.” dedi.