Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Dış İşleri Bakanı Michael Pompeo’nun Amerikan şirketlerini, Çin menşeili uygulamaları dijital dükkanlarından kaldırmaları için uyardı. Bu açıklamayla beraber ABD’nin Çin teknolojisini bilgisayarlardan ve akıllı telefonlardan uzak tutma çabasının TikTok’u satın alma ya da kapatmadan daha öteye uzanabileceğini anlaşılmış oldu.

Çarşamba günü yaptığı açıklamada Pompeo, TikTok ve WeChat gibi “güvenilmez” uygulamaların ABD vatandaşlarının “kişisel verilerine karşı büyük bir tehdit olduğunu” ve Çin menşeili içerikler ve sansür için büyük bir potansiyel taşıdığını belirtti.

Bunun yanında ilgili şirketlere uygulamalarını Huawei’nin telefonlarında kullandırtmamaları ve Tencent holding, Alibaba ve Baidu gibi Çin merkezli bulut servislerini kullanmamaları konusunda çağrı yaptı.

“Şirketlerin Çin Komunist Partisinin ya da Huawei’inin insanlığa karşı işledikleri suçlara ortak olmasını istemiyoruz” diyen Pompeo “Temiz Ağlar” isimli bir rehberi de duyurdu fakat bu rehberin bir bağlayıcılığı da bulunmuyor.

Pompeo TikTok gibi uygulamaların ABD vatandaşlarının kişisel verilerini topladıklarını ve Çin Komunist Partisi tarafından kullanılmaya müsait bir hale getirdiğini belirtti. TikTok ise cevap olarak ABD vatandaşlarının verilerinin Çin dışında bir yerde depolandığını ve tamamen güvende olduklarını söyledi.