Advertisement

Ülkenin potasyum ithalatının yaklaşık yüzde 50'sini temin eden gübre şirketi Indian Potash'in Yöneticisi P.S. Gahlaut'a göre Nisan'da başlayan mali yıldan itibaren alımlar önceki yıla kıyasla yaklaşık 5.5 milyon ton azalabilir. Gahlaut, Hindistan'da stokların oldukça fazla olduğunu, bu nedenle talebin azalacağını belirterek "Hindistan'da potasyum gübre tüketimi fiyat artışlarına çok duyarlıdır, ne zaman fiyatlar yükselse bunun tüketimde ani etkisi hissedilir" değerlendirmesini yaptı.

Potasyum gübre fiyatları, tarımsal emtiaların uzun yılların en yüksek seviyesine çıkmasıyla artıyor. Hindistan ve Çin yakın zamanda Belarusian Potash Co. şirketiyle ton başına 247 dolarlık anlaşmaya imza attı.

Dünyanın en büyük gübre şirketi Nutrien ABD mısırı için potasyumu ton başına yaklaşık 350 dolara satarken Brezilya'da fiyatlar bu sene 50 dolara yükseldi.

Gahlaut Hintli şirketler ve traderların hala 1 milyon tondan fazla stokları olduğunu, gübre tüketiminin ise politikayla belirlenen seviyenin altında olduğunu ifade etti.