Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının uzun zamandır beklenen, yeni enflasyon stratejisine odaklı para politikası çerçevesi değerlendirmesiyle ilgili bu hafta yapılacak Jackson Hole sempozyumunda konuşacak.

Kansas City Fed'in bu yıl dijital ortamda yapılacak organizasyonunda gerçekleştirilecek olan konuşma, Fed'in haftalık takvimine göre bu Perşembe New York saatiyle 09:10'da canlı olarak yayınlanacak.

Merkez bankasının resesyonla mücadele kabiliyetini azaltan endişe verici ölçüde düşük enflasyon ve faizlerin etkisiyle Fed, 2019'un tamamını ve bu yılın büyük bir kısmını ilk kapsamlı çerçeve değerlendirmesini yürüterek geçirdi.

Politika yapıcılar ortalamada hedefe yaklaşabilmek için yüzde 2'yi zaman zaman aşabilecek, daha rahat bir enflasyon yaklaşımını tartıştılar.

Eski bir Fed ekonomisti ve Cornerstone Macro LLC ortağı olan Roberto Perli, "Bir ihtimalle komitenin değerlendirme boyunca neyi ve neden göz önünde bulundurduğunu dair bir gözden geçirme yapabilir. Sonrasında ise üzerinde fikir birliği olduğu görülen hedefin bir miktar aşılmasını özetleyebilir." dedi.

Uzun vadeli hedefler

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 28 - 29 Temmuz toplantısının Çarşamba günü yayınlanan tutanakları yetkililerin uzun vadeli hedefler ve strateji konusunda yeni bir açıklama ile devam ettiklerini gösterdi. Bu da strateji değerlendirmesinin bittiğini işaret ediyor.

Yetkililer "Açıklamadaki tüm değişiklikleri yakın gelecekte sonuçlandırmak önemli. Böyle bir adım komitenin gelecek politika hareketlerini ve iletişimine dair yönlendirme konusunda yardımcı olur." dedi.

Ekonomistler Powell'ın Jackson Hole'da net bir duyuru yapması için erken olduğunu söylüyor. Bunun FOMC'nin 15 - 16 Eylül'deki toplantısının rolünü önceden üstlenmek olacağını düşünüyorlar.

Hassas bir durum

Daha önce Jackson Hole'da konuşma yapmış olan Columbia Üniversitesi ekonomisti Michael Woodford, "Powell hassas bir durumda. Büyük bir ihtimalle, Eylül toplantısında açıklayacaklarıyla ilgili çok fazla belirleyici şeyler söylemeden, çerçeve değerlendirmesine ilişkin beklentinin nasıl şekillendiğine dair bir şeyler göstermek isteyecektir." dedi.

Fed yüzde 2'lik enflasyon hedefini ilk kez 2012 yılında telaffuz etti. O dönemde yetkililer, bunu hedef ne kadar süre ya da ne ölçüde ıskalanırsa ıskalansın yüzde 2'nin hedefleneceği anlamında kullanmıştı. Ancak Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi sürekli olarak hedefin altında kalarak hedefin ilk belirlendiği zamandan beri ortalama yüzde 1.4 oldu.

Ekonomistler, enflasyonu aşarak altında kalınan dönemlerin telafi edileceğini taahhüt ederek ortalama bir hedefin belirlenmesinin beklentilerin yeniden ortalamaya dönmesine katkıda bulunacağını belirtti. Bu, değerlendirme boyunca tartışılan negatif faizler gibi diğer seçeneklere göre daha az radikal bir fikir. Bu, her ne kadar Avrupa ve Japonya'da merkez bankaları tarafından uygulamaya konulan bir fikir olsa da, Fed yetkilileri tarafından ABD için hiçbir zaman uygun görülmedi.