Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, politika yapıcıların rekor uzunluktaki ABD büyümesini sürdürme yetkinliği konusundaki olumlu tonunu korurken, aynı zamanda faizlerin muhtemelen bir süre değiştirilmeyeceğinin işaretini verdi.

Powell, Pazartesi günü Providence, Rhode Island'da yaptığı konuşmada, "Uzun süredir devam eden büyümenin bu noktasında, bardağın yarısından fazlasının dolu olduğunu görüyorum" dedi ve "Doğru politikalarla, bardağı daha da doldurabilir, şimdiye kadarki kazançlarımızı artırabilir ve bunun faydalarını tüm Amerikalılara yayabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Powell, borçlanma maliyetleri konusunda ise, Fed'in 30 Ekim'de gösterge faizi bu yıl üçüncü kez düşürmesinin ardından para politikasının bir süre değiştirilmeyeceğini işaret ettiği mesajını tekrarladı.

Powell, "Para politikasının mevcut duruşunun, ekonomiye ilişkin gelen verilerin görünümümüzle uyumlu olduğu sürece muhtemelen uygun kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz," dedi ve bunun güçlü işgücü piyasasını destekleyeceğini ve enflasyonu kararlı bir şekilde Fed'in simetrik yüzde 2 hedefine getireceğini sözlerine ekledi.

Powell ayrıca bilinen söylemini tekrar ederek, para politikasının önceden belirlenmiş bir yolunun olmadığını ve görünümde "somut" bir değişiklik olursa, Fed'in politikada ayarlamaya gideceğini söyledi.

Fed yetkilileri, Temmuz-Ekim döneminde, küresel büyümenin kötüleşmesi, iş dünyası güveninin ticaret konusundaki belirsizliklerden dolayı sarsılması ve enflasyonun inatçı bir şekilde hedef seviyenin altında kalmasından dolayı üç kez çeyrek puanlık faiz indirimine gitti. Powell bu faiz indirimlerinin ABD ekonomisinin güçlü kalmasını sağlamak için tasarlandığını ve daha ciddi bir gerilemeye karşı sigorta olduğunu belirtti.