Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Powell, ABD Kongresi'nde yarıyıllık Para Politikası Raporu'na ilişkin sunumunun ikinci gününde ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi üyelerinin sorularını yanıtladı.

Powell yaptığı açıklamada, yetkililerin faiz artış hızı hakkında henüz bir karar vermediklerini belirtti.

Mart toplantısıyla ilgili herhangi bir karar almadıklarını söyleyen Powell, ek verileri görene kadar bu konu hakkında bir karar almayacaklarını söyledi.

Powell konuşmasında, "Önceden belirlenmiş bir yolda değiliz. Yaklaşan veriler, yetkililerin bir sonraki toplantısında 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı faiz artırımına ihtiyaç duyulacağını belirlemeye yardımcı olacak." dedi.

Powell, Ocak ayından bu yana gelen verilere ve Kasım ile Aralık ayı enflasyon verilerindeki revizyonlara baktıklarını belirterek, verilerin faiz oranlarının nihai seviyesinin beklenenden daha yüksek olacağını gösterdiğini ifade etti.

Powell’dan şahin mesajlar

Powell, dün ABD Senato Bankacılık Komitesi'nde yaptığı sunumda, yüksek enflasyonun faiz oranlarını beklediklerinden daha fazla artırmalarına yol açacağını belirtmişti.

Bu yıl başlayacak güçlü ve sürdürülebilir ekonomik aktivitenin merkez bankası yetkililerini faiz oranlarını artırmaya sevk edebileceğini söyleyen Powell, yüksek enflasyonun muhtemelen faiz oranlarını beklediklerinden daha fazla artırmalarına yol açacağını açıklamıştı.

Powell’ın dün ABD Senato Bankacılık Komitesi’nde yaptığı sunumda şahin mesajlar vermesi faiz beklentilerinde değişikliğe neden oldu.

Fed geçtiğimiz yıl faizleri 8 kez yükselterek yüzde 4,5-4,75 seviyesine çıkarmıştı.