Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD'nin ekonomik büyümesinin sürdürülmesinin Fed'in temel hedefi olduğu konusunda sık sık güvence vermesi, agresif faiz indirimleri için kapıyı aralıyor.

Fed'in planlarında söz konusu hamlelerin yer alıp almadığı, zamanlaması ve büyüklüğü, Powell ve diğer yetkililerin Salı ve Çarşama günleri Washington'da gerçekleştirecekleri politika toplantısında netlik kazanabilir.

Yatırımcıların Fed'in politika duruşunda olası bir değişiklik konusunda heyecanlanmalarına karşın ekonomistler bu hafta faiz herhangi bir değişiklik beklemiyor, hatta 2019 yılının tamamında faiz değişikliği olup olmayacağı konusunda ayrışmış durumdalar. Bloomberg tarafından yapılan son anketin sonuçlara göre medyan beklentisi Aralık ayında çeyrek puanlık indirimi işaret ediyor. Ancak anket sonuçlarına göre politika değişikliğine gidilmesi ve gidilmemesi birbirine yakın ihtimaller.

Bir kısım Fed gözlemcisine göre süregelen yavaşlama sinyalleri Fed'in harekete geçmesi için yeterli ve politika yapıcılar hazır olduklarına dair işareti bu hafta verecek. Bunun bir nedeni de Powell'ın faizlerin hala düşük olması nedeniyle endişeli olduğunun sinyalini vermesi. Bazılarına göre bu, erken harekete geçerek resesyondan kaçınmak için daha iyi olabileceği anlamını taşıyor. Fed politikasında geçiş beklentisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret savaşının tırmanması ve ABD ekonomisinin zayıflama sinyalleri vermesiyle birlikte geçen haftalarda artış kaydetti.

TD Securities tahvil strateji birimi küresel yöneticisi Priya Misra, “Veriler çok az bir yavaşlamayı işaret etse dahi çok duyarlı olacaklardır.” dedi ve Fed'in bu hafta faiz indirimi için kapıyı aralayacağının altını çizdi.

Fed'in politika faizi 1950'lere kadar giden verilere göre uzun süren bu ekonomik ekonomik genişleme döneminde olduğunu kadar düşmemişti. Bu, sıradaki resesyon geldiğinde faizlerin sıfır sınırına yaklaşacağı anlamına geliyor. Yani ABD'li merkez bankacılarının faiz indirimi için çok daha az hareket alanı bulunacak.

Fed Başkanı bu ay Chicago'da gerçekleştirdiği bir konuşmasında sınıf sınırını “zamanımızın önde gelen para politikası zorluğu” olarak tanımladı. Fed gözlemcileri bu sözleri merkez bankaları için yeni bir tetikleyici nokta olarak algıladı.

Barclays Plc ABD baş ekonomisti Michael Gapen, “Eğer sıfır alt sınırı için endişeleniyorsanız önlem anlamında faiz indirimi için çıta düşük.” dedi. Bu yıl 0.75 yüzde puanı genişleme öngören Gapen, Wall Street'in en agresif beklentilerinden birine sahip.