Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell'ı bu ay faiz indirimine gitmekten hiçbir şey alıkoyamayacakmış gibi görünüyor. Ne beklemek isteyen Fed başkanları ne de güçlü istihdam piyasası Powell'ı durduramayabilir.

Şimdi traderların aklındaki soru şu: Powell ekonomik büyüme görünümüyle ilgili o kadar endişeliyse faizleri piyasanın fiyatladığı çeyrek puandan fazla indirebilir mi?

New York'ta UBS Securities baş ABD ekonomisti Seth Carpenter, “Ekonomi gerçekten yavaşlıyorsa ve seni devirebilecek şoklara maruz kalmışsan, çeyrek puanlık indirim defansif bir hamle değil. Veriye bağımlılıktan risk yönetimine kayıyorlar.” dedi.

Temsilciler Meclisi'nin Çarşamba günkü Finansal Hizmetler Komitesi'den önce Kongre'de konuşan Powell, ABD ekonomisinin alarm veren işletme güveni ve imalattaki küresel yavaşlamadan kalıcı şekilde düşük seyreden enflasyona kadar risklerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bu ayın sonunda en az 25 baz puanlık faiz indirimi bekleyen traderlar Powell'ın yorumlarının ardından beklentilerini artırdı. Şimdiyse piyasa 2019 sonuna kadar neredeyse üç kez 25 bp faiz indirimine gidileceğini fiyatlıyor. Kısa vadeli ABD Hazine tahvili faizleri sert düştü; 2 yıllıkların faizi yüzde 1.82 oldu. Dolar da zayıfladı, ABD hisseleri rekor seviyeleri gördü.

Cornerstone Macro LLC partnerı Roberto Perli, müşteri notunda “(Powell) yatırımcıları faiz indirimi beklemeye cesaretlendirir gibi göründü. Yarım puanlık faiz indirimi için kapıyı ardına kadar açık bıraktı.