Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Temmuz ayı toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Toparlanma tamamlanana kadar para politikası destekleyici kalmaya devam edecek" dedi.

Jerome Powell, "İşgücü piyasasındaki koşullar iyileşmeye devam etti. İstihdamda hala alınacak yol var. Konut piyasası çok güçlü kalmaya devam etti. Toparlanma arttıkça fiyatlarda yukarı yönlü baskı görmeye devam edeceğiz. Ekonomi yeniden açılırken tedarik sıkıntısı arzı baskılayabilir. Olası enflasyon beklenenden daha yüksek ve kalıcı olabilir. Enflasyonun, Fed'in yüzde iki hedefine düşmesini bekliyoruz. Enflasyon çok yüksek seyrederse Fed harekete geçecektir" şeklinde konuştu.

Powell, "Varlık alım programındaki değişiklikler verilere bağlı olacak. Enflasyon başlamadan önce muhtemelen yükselecek. Fed, valık alımlarının ayarlanmasına ilişkin hususları değerlendirdi. Tam istihdam için tek bir sayı hedeflenemez. Enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde ikinin üzerinde seyretmesini bekliyoruz" dedi.

Powell, "Fed, ekonomideki ilerlemeyi değerlendirmeye gelecek toplantılarda devam edecek. İsithdamda kaydadeğer ilerlemeden uzağız. Fed, faiz artırmayı düşünmeye hiç yakın değil. Kovid-19 varolduğu sürece kimse güvende değil. Düzensizlik krizden toparlanmanın karakteristik özelliği. Enflasyonda yükselişin büyük bir kısmı ekonominin yeniden açılmasına bağlı ve geçici" ifadelerini kullandı.

Powell, "Tam istihdama doğru iyi bir ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum. Fiyatlar sürekli bir şekilde hedefin üzerinde seyrederse Fed araçlarını kullanır. Tahvil piyasasında bir konsensüs olduğunu düşünmüyorum" dedi.