Advertisement
HABERLER ABONE OL

2022'de görev süresi sona erecek olan Fed Başkanı Jerome Powell'ın para politikası konusunda yedi yıl önce Yönetim Kurulu Üyesi olduğu dönemdeki hatasını tekrarlamayacağı düşünülüyor.

O dönemde Yönetim Kurulu Üyesi olan Powell Fed'in parasal genişleme programını azaltma kararını destekleyenlerden bir tanesiydi. 2013'te 'taper tantrum' olarak bilinen dönem ekonomide zayıflığa, piyasalardan da sarsıntıya yol açmıştı.

2022'nin Şubat ayında görev süresi dolacak olan Powell'ın bu haftaki basın toplantısında varlık alımları konusunda daha temkinli tonda konuşması bekleniyor.

Wrightson ICAP'te Kıdemli Ekonomist olan Lou Crandall "Powell, çok erken hareket etmenin geç hareket etmekten daha riskli olduğunu vurgulayacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Başkan Powell 2 gün sürecek para politikası kararı toplantısının ardından basın toplantısında konuşacak. Fed'in pandeminin ekonomik tahribatını azaltmak amacıyla uyguladığı ultra gevşek para politikasını sürdürmesi bekleniyor.

2013'ün Mayıs ayında o dönemki Başkan Ben Bernanke'nin tahvil alımlarının azaltılacağı sinyalini vermesi, uzun vadeli faizlerde yükselişe neden olurken gelişen piyasalarda dalgalanmaya yol açmış, ABD ekonomisi üzerinde de baskı oluşturmuştu.

Geçen hafta Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 35'i tahvil alımlarının gelecek yılın ilk çeyreğinde azaltılmasını bekliyor, yüzde 25'in üzerinde bir kısım ise 2021'in son çeyreğinde bu adımın atılabileceğini öngörüyor.

IIF Baş Ekonomisti Robin Brooks aşının geniş kitlelere ulaşmasıyla yatırımcıların 2013'te olduğu gibi yıl ortasında ekonominin gücüne şaşırabileceğini söyledi.

2013 ile benzer bir durum da, Fed Başkanlığı'ndaki değişim ihtimali..O dönemde Bernanke'nin 7 yıldır devam eden görev süresi dolmak üzereydi, şimdi de finans piyasaları Powell'ın kaderine odaklanmış durumda..Ekonomistler Powell'ın bir dönem daha Başkan olarak görevine devam etmesini bekliyor.

Bloomberg Economics'ten Carl Riccadonna, Yelena Shulyatyeva, Andrew Husby ve Eliza Winger, Powell'ın bu toplantıda önceki söylemlerine benzer bir açıklama yaparak politika çıkışını konuşmanın henüz zamanı olmadığını söylemesini bekliyor. Bankanın ekonomi ihtiyaç duyduğu taktirde ek destek için hazır olduğunu belirtmesi bekleniyor.