Pragma/Yalaza: Kurdaki volatilite şirketleri zorluyor
Pragma Kurucu Ortağı Özlü Yalaza pandemi sonrası Türkiye'de özellikle kurdaki oynaklığın şirketleri ve yatırımcıları zorladığını belirtti. Yalaza, Pragma olarak 10'nun üzerinde proje tamamladıklarını ve bunu farklı coğrafyalardan yatırımcılarla yaptıklarını söyledi
Pragma Kurucu Ortağı Özlü Yalaza Bloomberg HT’de Üst Düzey programında Arzu Maliki’ye konuk oldu.
Türkiye'ye olan yatırımcı ilgisinin azaldığını belirten Yalaza “2020'de şirket evliliklerinde ve satın almalardaki büyüklük tahminen 9 milyar doların biraz üzerinde oldu. Toplamda da 304 tane işlem olmuş, bu işlemlerin yüzde 40'ı daha startup seviyesinde yani daha ufak işlemler olmuş.
Bu sene ise işlem hacmi olarak geçen senenin yüzde 30-40 altında olacak çünkü Varlık Fonu'nun yaptığı işlemler yok. Buna karşın işlem sayısının daha yukarıda olacağını düşünüyorum çünkü startup dünyasında çok büyük bir hareket var. Startup'larda geçen senenin yüzde 60 daha çok işlem sayısı var.” şeklinde konuştu.
Pandemi sonrası dünyada çok ciddi bir para bolluğu olduğunu belirten Yalaza “Merkez Bankaları inanılmaz para bastı, Amerika halen ayda 120 milyar dolar para basıyor...Finansal fonların yatırım yapmak üzere bekleyen yaklaşık 1.9 trilyon dolarlık bir cephanesi var...Ama maalesef Türkiye bundan payını alamadı, yani buradan bir-iki damla Türkiye'ye gelse bize çok fark ettirirdi.” dedi.
“Kur oynaklığı tedirgin edici”
Pandemi sonrası Türkiye'de özellikle kurdaki oynaklığın tüm yatırımcıları tedirgin ettiğini ifade eden Yalaza “Bir yatırımcı TL işine yatırım yaptığı takdirde yatırımını koruması için her yıl karlılığını yüzde 50-60 oranında arttırması gerekiyor sadece parayı korumak için...Bir de bunun üzerine para yapması gerekecek. Tabi insanlar sorguluyor ve bu kadar volatilite varken yatırım yapmaktan biraz imtina ediyorlar.” ifadesini kullandı.
Pragma olarak 10'nun üzerinde proje tamamladıklarını ve bunu farklı coğrafyalardan yatırımcılarla yaptıklarını belirten Yalaza şunları söyledi; “En son olarak Ülker'in bir ambalaj şirketi Avusturya'lılara satıldı, Vansan adlı bir kompresör şirketi Japonlara satıldı. Plasmed, Hintli çok büyük bir gruba satıldı vs...Birçok işlem yapıldı diyebiliriz. Bundan sonrası için biz de tedirginiz, kur böyle devam ederse ne olur, çünkü ikna etmek her geçen gün insanları zorluyor yani bir projeksiyon veriyorsunuz ama projeksiyon tutmuyor.
Sağlık sektörünün de yeni bir yapılanmadan geçtiğini ifade eden Yalaza tüm dünyada kişiye özel sistemler yapıldığını, ilk yatırımlarını bir siber güvenlik şirketine yaptıklarını söyledi. Yalaza “ İkinci yatırımımızı sağlık tarafında yaptık. Enbiyosis, bu mikrobiyomla yapay zekayı birleştiren bir şirket, kişiye özel teşhis ve tedavi. Şimdi Amerika'ya da gidiyoruz onu da önümüzdeki dönem duyuracağız.” açıklamasını yaptı.