Proptech pazarı, 30 milyar dolar hacme ulaştı
2023'de 30 milyar dolarlık ekonomik hacme ulaşan proptech pazarının, 10 yıl içerisinde 4 kat büyümesi bekleniyor. BloombergHT.com için sorularımı yanıtlayan KPMG Türkiye İnşaat ve Gayrimenkul Sektör Lideri Görkem Yapan "Teknoloji ile gayrimenkulün bir araya gelmesiyle ortaya çıkan proptech pazarında, ABD en büyük paya sahip. Üretken yapay zeka, sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin uygulandığı gayrimenkul sektöründe, teknoloji bazlı gayrimenkul paylaşım platformlarının, akıllı evlerin ve fintech uygulamalarının sayılarının, her geçen gün arttığını görüyoruz" dedi.
HANDE BERKTAN
Bilgi teknolojilerinin ve dijitalleşmenin farklı sektörlerle bütünleştiğini ve büyük veri analizinin artan önemini tecrübe ediyoruz. Birçok sektörü etkileyen teknoloji dalgası, gayrimenkul sektörünü de dönüştürerek yeni bir stratejik faaliyet alanı, proptech pazarını doğurdu.Teknoloji ile gayrimenkul kesiştiği noktada, 30 milyar dolarlık sektör doğdu.
BloombergHT.com için proptech pazarının gelişimini değerlendiren, KPMG Türkiye İnşaat ve Gayrimenkul Sektör Lideri Görkem Yapan “Proptech pazar büyüklüğü, 2023 yılı itibarı ile 30 milyar dolara ulaştı. Pazarın, 10 yıl içinde 4 kat büyüme potansiyeline sahip olduğu tahmin ediliyor. Özellikle pandemi etkisi ile dijitalleşmenin artması ve son tüketiciye doğrudan hizmet sunma kavramının önem kazanması, sektör büyümesine büyük ivme kazandırdı” dedi.
ABD, proptech pazarının, yüzde 60’ına hakim
Diğer teknoloji alanlarında olduğu gibi, küresel ölçekte proptech girişmelerine de yaklaşık yüzde 60’lık pazar payı ile ABD’nin liderlik ettiğini ve Avrupa’nın ise yüzde 27’lik pay ile takipte olduğunu görüyoruz.
Görkem Yapan, sektörel uygulamalara dair “Tasarımdan inşaata, inşaattan paylaşım ekonomisine kadar çok geniş bir yelpazede oyun alanı sunan proptech’te esas amaç kullanıcının hayatını kolaylaştırmaktır. Günlük hayatta kullandığımız pek çok ürün,hizmet, mobil uygulama ile esasen bu teknolojilerin kullanıcısı haline gelmekteyiz. Bu kapsamda proptech uygulamalarını kabaca üç ana başlıkta sıralayabiliriz.
İlki akıllı gayrimenkul. Gayrimenkul varlıklarının takibinden yönetilmesi ve işletilmesine kadar
teknoloji tabanlı platform ve sistemlerin tümünü içeriyor. Bir diğeri gayrimenkul paylaşım platformları. Gayrimenkul varlıklarının ortak kullanımı ve kiralanmasıyla ilgili prosedürlerin teknoloji bazlı platformlar ile yönetimini sağlıyor. Bir diğeri ise gayrimenkul sektörüne yönelik fintek şirketleri karşımıza çıkıyor. Teknolojinin sağladığı imkânlar sayesinde mülkiyet işlemlerinin basitleştirilmesi, finansal kaynaklara daha geniş erişim, veriye dayalı stratejik karar vermeyi güçlendirme gibi konularda farklı seçenekler kullanıcılara sunulmaktadır” bilgisini paylaştı.
Gayrimenkul sektörüne, hangi teknolojiler damgasını vuracak?
KPMG Türkiye İnşaat ve Gayrimenkul Sektör Lideri Yapan, sektörü şekillendirecek teknolojileri “Yakın gelecekte sektörü şekillendirecek önemli teknolojilerin başında yapay zekâ ve makine öğreniminin geleceğini düşünüyorum. Özellikle, yapay zekâ ve makine öğreniminin gayrimenkul operasyonlarında yeni bir verimlilik dönemi başlatması ve enerji verimliliğini optimize etmesi bekleniyor. Dolayısıyla, karbon ayak izini azaltan teknolojilerin kullanımının yaygınlaştığını çokça göreceğiz. Bu teknolojilerin yanı sıra, mülk görselleştirmesinde artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal
gerçeklik (VR) kullanımının yaygınlaşması da bir diğer önemli alan olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle, sanal takip edilebilen rotalar, etkileşimli 3D modeller ve artırılmış gerçeklik (AR) ile güçlendirilmiş ön-izlemeler sayesinde yakın gelecekte mülk araştırmalarının çok daha verimli hale gelmesi ve bu teknolojilerin kullanıcılar için rutin araçlar haline gelmesi kaçınılmaz olacak” şeklinde sıraladı.