Advertisement
HABERLER ABONE OL

Rabobank Gelişen Piyasalar Baş Stratejisti Piotr Matys Bloomberg HT’de Piyasa Hattı programında Güzem Yılmaz Ertem’in sorularını cevapladı.

Matys, bugünkü Merkez Bankası kararından sonra Dolar/TL ’nin günü kapacağı seviyenin çok önemli olduğunu vurgularken, politika faizinde yılı yüzde 14 ile kapatmanın mantıklı olduğunu söyledi.

Bugünkü dolar/TL seviyesinin çok önemli önemli olduğunun altını çizen stratejist, “Bugünkü karar ile Başkan Uysal, kendisine Cumhurbaşkanı tarafından faizleri indirme görevi verildiğini kanıtlamış durumda. Bunu yaparken Merkez Bankası piyasaların toleransını test ediyor. Önemli olan şey dolar/TL’nin bugün hangi seviyede kapanacağı. Piyasalar için dolar/TL’nin günü 5,80’de mi yoksa daha yukarıda mı kapatacağı büyük bir işaret olacak. Böylece, piyasalar daha fazla faiz indirilmemesi konusunda mesaj vermiş olacak.” dedi.

Bu yılki enflasyon beklentisi ve Aralık ayında gerçekleştirilecek toplantıdaki beklentilerini de paylaşan Matys,  “Bütün hepsi TL’ye bağlı olacak. Şayet para birimi bir kez daha zayıflamaya başlarsa, Merkez Bankası için faizleri daha da indirmemesi için güçlü bir işaret olacaktır. Politika faizini daha hızlı bir şekilde indirmeye çalışırlarsa bu TL’de dengesizliğe sebep olabilir. Aralık ayına kadar çok zaman var. TL zayıflarsa mantıklı olan faizleri değiştirmeden yılı yüzde 14 ile kapatmak olacaktır” dedi

Matys ayrıca “Bugün Merkez Bankası, enflasyon baskısında artış beklemediği yönünde mesaj verdi. Bu yüzden bu enflasyon trendinin devam edeceği görüşündeler. Para biriminde yeni bir şok yaşanmazsa o zaman enflasyon önümüzdeki yılı tek hanede bitirebilir” diye ekledi.