Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Güney Afrika'nın gösterge tahvilleri, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in görünümü negatife düşürmesinin ardından gerilemesini sürdürdü. Gösterge tahvil art arda yedi gün geriledi.

Moody's Investors Service de Cuma günü Cuma Afrika'nın notunu çöp seviyesine indirebileceğini ima etmişti.

Güney Afrika kamu elektrik şirketi Eskom Salı günü bilanço açıklayacak. Güney Afrika Elektrik Havuzu'nda Güney Afrika Cumhuriyeti'ni temsil eden şirketin finansalları, rating şirketlerine Afrika'nın en sanayileşmiş ekonomisinin Eskom'u işler halde tutabilmek için ne kadar borçlanması gerektiği hakkında ipucu verecek.

Bu hafta açıklanacak satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve ticaret rakamları gibi bir dizi veri Güney Afrika için önemli önemli olacak. Fed'in Çarşamba günkü politika kararı da rand açısından belirleyici olabilir.

Rand geçen hafta dolar karşısında yüzde 2.5 düşmesinin ardından haftanın ilk işlem gününde Johannesburg saatiyle 08:23'te yüzde 0.2 değer kazanarak 14.2729 seviyesinden işlem gördü.

Rand cinsinden Aralık 2026 vadeli hazine tahvillerinin faizi geçen hafta 33 baz puan artarak Haziran 2018'den beri en güçlü haftalık yükselişini kaydetti.

2026 vadelilerin faizi Pazartesi günü yüzde 8.36'dan işlem görüyor. Gösterge 10 yıllıkların faizi yine yüzde 9'un üzerine tırmandı.