Advertisement
HABERLER ABONE OL

HSBC İdari Yöneticisi ve Asya Ekonomileri Araştırma Müdürü Frederic Neuman, ABD'nin dünyanın en büyük ticaret anlaşmasının dışında bırakılmış olması sonucunda bazı Asya Pasifik ülkeleri ile çift taraflı anlaşmalar yaparak 'bazı kapıları açık tutmak isteyebileceğini' söyledi.

Pazar günü Çin ve 14 diğer Asya ülkesi RCEP olarak anılan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık anlaşmasını imzaladı.

Bazı analistlere göre, bu anlaşma Çin için özellikle de ABD Başkanı Donald Trump'ın 2017 yılında ABD'yi Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) Anlaşmasından çekmesinin ardından bölgesel bir kazanım niteliğinde.

Neumann, CNBC'ye yaptığı açıklamada, "Bu durumda ABD'nin yapabileceği belki tamamı ile değil ama bazı RCEP üyesi ülkeler ile 'kapıları açık tutabilmek için' ikili ticaret anlaşmaları imzalamak olur" şeklinde görüş bildirdi.

RCEP anlaşmasına katılan üye ülkeler 10 ülkenin dahil olduğu Güneydoğu Asya Uluslar Birliği, ASEAN ve onların en fazla ticaret gerçekleştirdikleri ortaklıkları Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda'yı kapsıyor. Dışişleri Bakanlığına göre, ABD'nin bu ülkeler arasında yalnızca Güney Kore, Avustralya ve Singapur ile ticaret anlaşması bulunuyor.

Obama yönetimi tarafından gerçekleştirilen fakat, Başkan Trump'ın ülkesini dahil olmaktan çıkardığı TPP ABD'ye Asya Pasifik Bölgesi'nde yüksek oranda ticari hakimiyet sağlıyordu.

Nikkei Asia'nın haberine göre, ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden kendisine yöneltilen, ABD'nin RCEP anlaşmasına dahil olup olmaması gerektiğine ilişkin soruya, ülkesinin diğer demokrasiler ile paralel gitmesi gerektiğini böylece bölgedeki tek aktörün Çin ve diğerleri olduğu için sonuçları dikte etmeleri yerine kuralları kendilerinin koyabileceği yorumunda bulundu.