Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen ülke tahvillerinin gelişmiş ülke tahvillerine kıyasla getiri avantajı artıyor, Mısır ve Türkiye enflasyondan arındırılmış getirinin en fazla olduğu ülkeler olarak öne çıkıyor.

Çoğu gelişmiş ülkenin tahvil getirilerinin negatife inmesi yatırımcıların Mısır'daki hükümet karşıtı protestolar ve Türkiye'nin ABD ile ilişkileri gibi ülke spesifik risk faktörlerini görmezden gelmesine neden oluyor. Gelişen piyasalarda enflasyonun yavaşlaması da reel getirileri destekliyor.

Sumitomo Mitsui DS Varlık Yönetimi'nde Kıdemli Fon Yöneticisi olan Takeshi Yokouchi, "Yüksek reel getiriler gelişen ülkelerin tahvilleri için güçlü bir gerekçe oluşturuyor. Birçok ekonomide enflasyon yavaşlarken ve bazılarının daha fazla faiz indirimi yapması beklenirken alım için uygun zaman" ifadesini kullandı.

Verilere göre gelişmiş ülkelerde enflasyondan arındırılmış getiri en az 1997 yılından beri en düşük seviyelerde. ABD ve Avrupa Merkez Bankası para politikalarında gevşemeye giderken Japonya Merkez Bankası'nın da bir sonraki adımının sıkılaştırmadan ziyade gevşeme olması bekleniyor. ABD'de reel faiz sıfır olurken Almanya'da bu oran eksi % 1.35, Japonya'da ise eksi % 0.37 seviyesinde. Gelişen ülke tahvilleri ise son 3 ayda ABD - Çin ticaret savaşı iyimserliğiyle % 1.7 yükseldi. Azalan güvenli liman algısıyla gelişmiş ekonomilerin tahvilleri ise % 1 oranında düştü.