Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Milyarder girişimci Elon Musk'ın satın aldığı platformdaki içerik denetleme standartlarının ve güvenlik korumalarının azalacağı kaygıları, aktivist grupların baskıları ve reklamveren şirketlerin imajlarının zedeleneceği endişeleri, dev markaları, sosyal medya platformundan reklamlarını çekmeye yöneltti.

General Mills, Twitter'da reklam vermeyi durduran şirketler grubuna katılan bu haftaki son marka oldu. Cheerios ve Lucky Charms tahıllarıyla tanınan şirket, platformdaki reklamları durduracağını doğruladı. Şirket sözcüsü Kelsey Roemhildt, "Bu yeni yönü izlemeye ve pazarlama harcamalarımızı değerlendirmeye devam edeceğiz. Bu süreçte, reklamlarımızı durdurma kararı aldık" açıklamasında bulundu.

Geçen hafta, ABD'nin önde gelen otomobil üreticisi General Motors Co, şirketteki kaos nedeniyle Twitter'da ücretli reklamları geçici olarak durdurduğunu açıklamıştı.

Şirket, gidişatın ne yönde olacağını görmek için bir süre durup bekleyeceklerini söylüyor. Eğer bu geçiş süreci sorunsuz olarak gerçekleşirse Elon Musk’ın yönetimindeki şirkete, GM reklam vermeye devam edebilir.

Alman otomotiv devi Volkswagen AG'nin Audi sözcüsü ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Whaewon Choi-Wiles, reklamları duraklatacağını ve "durumu değerlendirmeye devam edeceğini" açıkladı.

Wall Street Journal ise dünyanın önde gelen ilaç şirketlerinden Pfizer'in Twitter'daki reklam harcamalarını askıya aldığını bildirdi.

Reklamveren çıkışına, gelecek hafta yeni markaların dahil olması bekleniyor

Coca-Cola ve American Express de dahil olmak üzere büyük müşterileri temsil eden dünyanın önde gelen iletişim gruplarından biri olan IPG’nin, müşterilerine Twitter reklamlarını önümüzdeki hafta durdurmalarını tavsiye ettiği iddia ediliyor.

Bu arada Anheuser-Busch InBev S.A. ve Samsung Electronics Co. gibi şirketlerle çalışan reklam ajansı devi Publicis Groupe SA'nın da yakında Musk ile müşterileri için bir saatlik bir görüntülü toplantıya ev sahipliği yapması bekleniyor.

Artan reklamveren çıkışı, Musk'ın platformdaki yanlış bilgileri, güvenlik korumalarını azaltacağı endişelerinden ve aktivist baskılarından kaynaklanıyor. Sivil haklar grupları potansiyel moderasyon sorunlarını sorgularken, şirketler Twitter'da kalmanın markalarını zedeleyip zedelemediğini düşünüyor.

Geçen hafta şirketi devralmadan kısa bir süre önce Musk, reklamcılara Twitter'ın "herkes için özgür bir cehennem" haline gelmesine izin vermeyeceğine dair bir söz verdi. Ancak o zamandan beri bazı kullanıcılar, sitenin politikalarının hâlâ uygulanıp uygulanmadığını görmek için bariz bir şekilde ırkçı içerikler yayınladılar ve uzun süredir çürütülmüş komplo teorilerini yeniden dolaşıma soktular.

Sivil toplum kuruluşlarından NAACP, bu hafta Musk'a, onun gözetimi altında "Twitter'da yayılan tehlikeli, yaşamı tehdit eden nefret ve komplolar" hakkındaki endişelerini dile getirdiğini söyledi. Glaad ve Color of Change gibi diğer sivil toplum grupları, şirketteki kapsamlı işten çıkarmaların içerik denetleme standartlarını tehlikeye atabileceğini savunarak, tüm büyük reklamverenleri reklam satın alımlarını durdurmaya çağırıyor.

Musk “Aktivistler, reklamcıları platformdan ayrılmaya zorluyor”

Elon Musk, Twitter'ın gelirlerinde bir düşüş gördüğünü, çünkü aktivistlerin reklamcıları içerik denetimiyle hiçbir şey değişmemesine rağmen platformdan ayrılmaya zorladığını söyledi.

Elon Musk sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda “İçerik moderasyonu ile hiçbir şey değişmemesine ve eylemcileri yatıştırmak için elimizden gelen her şeyi yapmamıza rağmen, aktivist grupların reklamcılara baskı yapması nedeniyle Twitter'ın gelirlerinde büyük bir düşüş oldu. Amerika'da ifade özgürlüğünü yok etmeye çalışıyorlar.” dedi.

Twitter’ın gelirlerinin yüzde 90’ı reklamverenlerden geliyor

Twitter'ın gelirinin yaklaşık yüzde 90'ı reklamverenlerden geliyor, ancak reklamcıların dijital pazarlama için başvurduğu en büyük platform olmaktan çok uzak. Google, Amazon ve Meta, dijital reklamların yaklaşık yüzde 75'ini oluştururken, diğer tüm platformlar bir araya geldiğinde diğer yüzde 25'i oluşturuyor.

Şirket, gelirinin çoğu için reklamlara güveniyor, ancak Insider Intelligence'a göre şirket, ABD dijital reklam harcamalarından yalnızca yüzde 1,1 pay alıyor.

Twitter, geçen hafta reklam satışlarından sorumlu yönetici de dahil olmak üzere üst düzey yöneticilerinin çoğunu kaybetti.