Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransız oto üreticisi Renault SA, koronavirüs pandemisinin olumsuz etkilerini gidermeye yardımcı olması için, 5 milyar euro (5.6 milyar dolar) tutarında Fransız devleti destekli kredi imkanı elde etti.

Yüzde 90'ı devlet destekli 12 ay vadeli bu imkan, Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, ilave üç yıl daha uzatılabilir. Şirket, açıklamasında, bu kredi imkanının "daha önce benzeri görülmemiş kriz" çerçevesinde grup'un likidite ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olmak için hazırlandığını kaydetti.

Renault Başkanı Jean-Dominique Senard, fonun, yılın ilk çeyreğinde 5.5 milyar euroluk nakit kaybeden şirket için bir "güvenlik ağı" sağladığını kaydetti. Fransa'da otomobil satışları, ülkenin koronavirüsten dolayı katı tecrit uygulamalarına gitmesinin ardından galerilerin kapanması dolayısıyla çöktü. Yeni araç kayıtları, Nisan ayında yüzde 89 düştükten sonra geçen yüzde 50 geriledi.

Renault'un 500 milyon euroluk 2027 vadeli tahvilleri Çarşamba günü, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, yüzde 0.5 yükselerek 86 sent ile 1 Mayıs'tan beri en yüksek seviyesine ulaştı. Şirketin CDS'leri (iflasa karşı korunma maliyeti) 11 baz puan düşerek 245 baz puan ile bir ayın en düşük seviyesine yaklaştı.

Maliyet kısma planları

Renault, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch Ratings ve S&P Global Ratings'in Mart ve Nisan'da not indirimlerinin ardından yatırım yapılabilir not statüsünü kaybetti ve "cennet sürgün edilen melek" olarak adlandırılan duruma geldi.

Fransız hükümeti kredi imkanını sonuçlandırmak için, zor durumdaki oto üreticisinin geçen hafta Fransa'da 4,600 kişiyi işten çıkarma dahil üç yıllık maliyet azaltma planlarını ve iç sanayi kapsama alanlarını yeniden yapılandırmasını yayınlayana dek bekledi.

Renault'nun elde ettiği devlet destekli kredi, Bloomberg'in hesaplamalarına göre tüm Avrupa'da toplam 27 milyar dolara ulaşan hükümet finansmanına ulaşmak için şirketlerin yarıştığı bir ortamda, bir Avrupa şirketinin son aylarda kullandığı en büyük kredilerden biri oldu. İlave 18 milyar dolarlık kredi ise halen görüşülme aşamasında.

Fransız şirketi, büyük çaplı devlet desteği alan tek Avrupalı otomobil üreticisi değil. İtalyan bankası Intesa Sanpaolo SpA, 26 Mayıs'ta, Fiat Chrysler Automobiles NV'ye 6.3 milyar euro (6.9 milyar dolar) tutarında devlet destekli kredi sağlamıştı.