Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Renaissance Capital, hiçbir para biriminin uzun süre boyunca bu kadar ucuz kalamayacağını belirterek, Türk lirasının son dönemdeki kayıplarının bir kısmını geri alabileceğini belirtti.

Liranın, Renaissance Capital'ın reel efektif döviz kuru endeksine (REDK) göre 1995 yılından bu yana değerinin en fazla altında seyrediyor olması, kuruma göre küçük bir sıçrama için alan bulunduğu anlamına geliyor.

Londra'da RenCap küresel başekonomisti Charles Robertson, bu hafta kaleme aldığı bir raporunda "Para birimlerinin REDK'de bu kadar ucuz kalacağına inanmak zor. Çünkü ithalat baskılanacak ve ihracat destek bulacak." dedi.

Lira, dolar karşısında bu yıl yüzde 23 civarında değer kaybederek, Brezilya Reali'nin ardından en fazla düşen gelişen piyasa parası oldu. Döviz rezervleriyle ilgili endişeler ile enflasyona kıyasla ekonomik büyümeye öncelik veren parasal ve mali politikalar liranın kayıplarında etkili oldu.

Robertson'a göre lira REDK açısından şu anki gibi değerinin yüzde 30'dan fazla altında değil, yüzde 20 civarı altında olmalı. Bunun da TL'ye değerlenmesi için yüzde 5 - yüzde 10'luk bir alan verdiğini öne süren Robertson'a göre daha güçlü bir ralli ise pek mümkün değil.