Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Traderlar, koronavirüsün Çin'in dışında da hızla yayılması ve bunun ekonomik etkilerine ilişkin korkuların artması ile birlikte en kötüsüne hazırlanıyor.

Yatırımcılar güvenli limanlara sığınma isteği ile birlikte ABD Hazine tahvillerine giderken, 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2016 yılından bu yana en düşük seviyesine indi. Avrupa'da ise, Almanya'da getiri eğrisinin bütünü Ekim ayından bu yana ilk kez sıfır seviyesinin altına indi ve bu durum, yatırımcıların Alman tahvillerini vadesi dolana kadar tuttuklarında para ödemeye razı olduklarını işaret ediyor. Küresel hisse senetleri sert düşerken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 2.6 ile altı ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Yatırım yapılabilir nota sahip negatif faizli sahip tahvil stoku 14 trilyon doların üzerine çıkmaya yöneldi.

Diğer tahvil piyasaları ise oldukça kötü bir gün geçiriyor. İtalyan tahvilleri, hükümetin bir haftalık bir sürede virüs bulaşanların sayısının 150'ye yaklaşması ile birlikte Milano yakınlarında 50 bin kişinin yaşadığı bir bölgeyi karantinaya almasının ardından borçlanma maliyetlerinin Yunanistan'ınkinin üzerine çıkması sonrası en kırılgan tahviller olarak görünüyor. Salgının İtalya'nın zaten zorluklarla mücadele eden ekonomisi için ek yük getirebileceği kaydediliyor.

Mizuho International Plc. Avrupa faz strateji müdürü Peter Chatwell, "Almanya tahvilleri, ABD Hazine tahvilleri vs'deki hareketler, koronavirüsün Çin'in dışında da önemli ekonomik etkilerinin olması ile birlikte tümü birden makul hareketler," dedi ve "İtalya tahvilleri üzerindeki etkileri özellikle aşırı. Bu durum, virüsün olumsuz etkilerinin Çin'den epey uzaklara da yayıldığını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.