Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Robotun seçtiği fon 3 puan fazla getiriyor

Robotun seçtiği fon 3 puan fazla getiriyor

BES'te robo danışman kullanımın artmasını beklediklerini belirten Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, "Finansal okuryazar olan bir yatırımcı ile robo danışman performanslar karşılaştırıldığında, robo danışmanın performansı diğerine göre 1 ile 3 puan arasında daha yüksek" dedi.

Giriş: 20 Şubat 2020, Perşembe 15:53
Güncelleme: 20 Şubat 2020, Perşembe 15:53

Bireysel Emeklilik sektörünün son yıllarda en sıcak konularından biri de robot danışmanlar. Öyle ki sadece ABD’de 2020 itibarıyla dijital yatırım danışmanlığı altında yönetilen fon miktarının 1 trilyon doları, 2023'te ise 1.4 trilyon doları aşması bekleniyor. Türkiye'de de robo danışmanlara ilgi her geçen gün artıyor. Üstelik bu robotlar yatırımcısına, finansal okur yazarlığı olan birine göre 1 ila 3 puan daha fazla getiri sağlıyor. Bloomberg HT Finansal Teknoloji programına katılan Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, bireysel emeklilik fonlarını yönetmenin bir miktar bilgi ve zaman gerektirdiği hatırlattı. Katılımcıların bazen zaman bulamamaktan dolayı fon tercihlerini piyasa fırsatlarını yakalayamayacak şekilde yapabildiğini kaydeden Ertürk, bazen tercih yaparken tereddüte düşülebildiğini, bazen de beklentilerin kaçırabildiği söyledi. Bu anlamda katılımcılar açısından 'Hangi fona paramızı yatıralım' şeklinde uzun zamandır bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Ertürk, mevzuatta imkan tanınmasıyla birlikte çalışma başlattıklarını ve 2019 son çeyrekte robo danışman ürünleri FonMatik Robo'yu lanse ettiklerini belirtti.

'ROBODA YÜZDE 60 DENGELİ FONLAR TERCİH EDİLİYOR'

Robo danışmanlarının beş aylık performansına bakıldığında risk kategorilerine göre, enflasyonun, repo, mevduat ve borsa endekslerinin üzerinde getiriler elde edildiğini altını çizen Ertürk, "Finansal okuryazar olan bir yatırımcı ile robo danışman performanslar karşılaştırıldığında, robo danışmanın performansı diğerine göre 1 ile 3 puan arasında daha yüksek" dedi. Robo danışmanların risk algısına ve yatırım yaptığı alanlara bakıldığında, ocak ayı itibarıyla yatırımcıların yüzde 60'ının dengeli fonları tercih ettiğini kaydeden Ertürk, yüzde 40'ının ise biraz daha fazla risk iştahı yüksek ürünlere yöneldiğini gözlemlediklerini kaydetti.

'RİSK İŞTAHI YÜKSEK ÜRÜNLERE İLGİ ARTACAK'

Faiz oranlarının seviyesi geriledikçe risk iştahının biraz daha arttığına dikkat çeken Ertürk, "Önümüzdeki dönemde yatırımcı profilinin biraz daha risk iştahı yüksek ürünlere kayacağı yönünde beklentimiz var" dedi. Ocak ayı itibarıyla robo danışman kullanan müşterilerinin 26 bini geçtiğini kaydeden Ertürk, fon tutarının ise 800 milyon TL'ye yaklaştığını belirtti. Çok kısa süre olmasına rağmen ilginin bu kadar yüksek olmasının önümüzdeki dönemde robo danışman kullananların sayısının daha da artacağına işaret ettiğini ifade eden Ertürk, "Mevcut trende bakılığında kısa bir sürede 100 binlere ulaşacağını ön görüyoruz" dedi. FonMatik Robo'yu kişisel hale getirdiklerinin altını çizen Ertürk şöyle devam etti: "Her bir yatırımcının beklentisi farklı, her bir yatırımcının risk iştahı farklı. Tutar ayrımı yapmaksızın kişisel hale getirecek şekilde bir sistem kurduk. Sistem gereği öncelikle yatırımcının risk karakterini ölçüyoruz. Burada çok eğlenceli bir soru seti oluşturduk. Bu noktada bir İtalyan firmasından da destek aldık. Daha sonra da müşterilerimizin risk iştahlarına göre fonları da FonMatik Robo alıp satmaya başladı. Yatırımcıların minimum eforla varlık dağılımlarını değiştirdiği bir hizmeti sunar hale geldi" diye konuştu.

Kendi şirketlerinde BES'e giren yatırımcıların kabaca yüzde 95'inin ilk girdikleri varlık dağılımında kaldığına dikkat çeken Ertürk, " Bir yıl içinde 6 fon değişiklik hakkının kullananların oranı yüzde 0.04 gibi çok düşük bir oran. Oysaki finansal piyasalarımız çok dinamik. Risk algıları ve beklentiler sürekli değişiyor. Bunlar karşısında da varlık kompozisyonlarının değişmesi gerekiyordu. FonMatik Robo bu anlamda katılımcılar açısından önemli bir boşluğu dolduracak" dedi. Bireysel emeklilik sektörü hakkında da bilgi veren Ertürk, 2019 yılında sektörde fon büyüklüğünün yüzde 38 civarında artarak 120 milyar TL'yi aştığını,katılımcı sayısının da yüzde 8.4 artarak 13 milyona yaklaştığını belirtti. Ertürk, sektör açısından 2019 yılında yaşanan bu ivmelenmenin 2020 yılında da sürmesini beklediklerini sözlerine ekledi.