Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Kenneth Rogoff, Davos Zirvesi’nde Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı.

Globalleşmenin geleceği hakkında değerlendirmelerde bulunan Rogoff, globalleşmeyle alakalı çok konuşma olduğunu ancak değişikliklerin bu kadar dramatik gelişmediğini dile getirdi. “Uzun vadede tersine globalleşmeden bahsediyoruz” diyen Rogoff, dünyanın Çin’in üretimine hala çok bağımlı olduğunu söyledi.

“Merkez bankaları tekrar sıkılaşmaya gidebilecek mi?” sorusunu yanıtlayan Rogoff, “2022 merkez bankaları için zor bir yıl oldu. Merkez bankaları sıkılaşmayı uzun vadede yapmayı amaçlıyor. Faiz oranlarını artırdıklarında hızlı bir şekilde Borsayı ve konut fiyatları da etkiliyor, fakat reel sektörde bunun etkisinin görülmesi üç çeyrekten 1,5 yıla kadar devam edebilir” dedi.

Avrupa Merkez Bankası'nın işinin Fed'den kesinlikle daha zor olduğunu söyleyen Rogoff, “AMB, İtalya ve İspanya’nın da borçlarını idare etmek zorunda kalıyor. Bir merkez bankasından daha çok şeyi yapmak zorundalar, işleri çok zor” ifadelerini kullandı.

“Türkiye'de merkez bankası bağımsızlığını kaybetti”

Küresel ekonomide yeni bir dönüm noktasına girildiğini dile getiren Rogoff, ultra düşük faiz oranlarının olmayacağını ve bu yıl için faiz oranlarının düşeceğini beklemenin çok iyimser olduğunu söyledi.

Türkiye’deki para politikası hakkında değerlendirmelerde bulunan Rogoff, “Türkiye'de merkez bankası bağımsızlığını kaybetti. Bu birçok ülkede kurumsal ve ekonomik istikrarı bir arada tutan şeydir. Ülkedeki enflasyon oranı çok yüksek” ifadelerini kullandı.