Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nouriel Roubini, yazdığı bir makalede resesyon riski konusunda uyarıda bulundu.

Roubini geçen sene 10 potansiyel aşağı yönlü risk konusunda uyarıda bulunmuş ve bunların küresel resesyona neden olabileceğini belirtmişti.  Roubini, bu listede yer alan Fed faktörü artık kaybolsa da diğer 9 riskin hala sürdüğünü ve eskisinden daha tehlikeli hale geldiğini belirtti.

Roubini gelişmiş ekonomilerin yeni bir sıkıntılı dönem ve finansal kriz karşısında yeterli parasal ve mali politikaları olmadığını dile getirdi.

Roubini risklerin çoğunun ABD ile ilişkili olduğunu belirterek Çin ile devam eden ticaret savaşları, yabancı doğrudan yatırım ve teknoloji transferlerinin, küresel tedarik zinciri üzerinde önemli etkiler oluşturabileceğini ve stagflasyon tehdidini arttırdığını vurguladı.

Roubini ABD'de büyümenin yavaşlama riskinin de daha belirgin hale geldiğini ifade ederken ABD'nin yanı sıra Çin ve bazı gelişen ülkelerin borçlarının endişe kaynağı olduğuna, Avrupa'da ekonomik, politik, finansal ve siyasi risklere vurgu yaptı.

Roubini ayrıca, "Trump dış politikada örneğin İran ile bir dış kriz yaratabilir. Bu da petrol şokunu tetikleyebilir." ifadesini kullandı.

FED ARTIK TEHDİT DEĞİL

Roubini Fed konusunda ise şunları söyledi; "Krizi tetikleyebilecek 10. faktör olarak Fed'in faiz konusunu görüyorduk. Faiz artırımlarından sonra Fed Ocak'tan beri tutumunu değiştirdi. İleriye bakınca, Fed ve çoğu büyük merkez bankasının küresel ekonomide çeşitli şoklara karşı faiz indirmesi daha olası "

Roubini olası bir şokun küresel resesyona neden olabileceğini kaydederek ""2007 - 2009 döneminde Fed ve diğer Merkez Bankaları küresel finansal krize neden olan şoklara karşı agresif biçimde tepki verse de "Büyük Resesyon"dan kaçamamıştı" hatırlatmasını yaptı.

2020'de küresel resesyonu tetikleyecek riskler arasında ABD Çin ticaret ve teknoloji savaşını gösteren Roubini, burada tansiyonun her an artabileceğine ve bu  durumda dünyanın küresel kriz eşiğine gelebileceğini kaydetti. "Şu anki gelişmeler de halihazırda iş, Tüketici Güveni, yatırımcı güvenini zedeliyor ve gerilimin daha fazla tırmanması dünyayı resesyona sürükler..Özel ve kamu borçlarının ölçeğine de bakılırsa, yeni bir finansal kriz olabilir." ifadesini kullandı.

ABD ile Çin'in ticaret konusunda anlaşma ihtimalinden gittikçe uzaklaştığını belirten ekonomist "Zaten hassas olan küresel ekonomide resesyon ve kriz riski artıyor" yorumunu yaptı.