Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nouriel Roubini The Guardian için yazdığı makalede finansal piyasaların ABD ile Çin arasındaki 'birinci faz' anlaşma haberini sevinçle karşıladığını ancak çok da fazla sevinecek bir durum olmadığını söyledi.

Roubini "Yatırımcı için iyi haber; bu anlaşmayla yeni vergi tarifeleri uygulanmayacak, bu da küresel hisse senedi piyasalarını vurabilecek küresel resesyon ihtimalini ortadan kaldırdı. Kötü haber ise bu sadece geçici bir anlaşma ve büyük ölçekli tarifeler uygulanmaya devam edecek. Özellikle teknoloji alanında çekişme uzun sürecek.. Eğer her 2 taraftan biri anlaşmadan cayarsa tansiyon devam edebilir..Bu rekabetin ne yönde evrileceğini göreceğiz. Serbest stratejik rekabet tırmanan soğuk savaşın sonunda sıcak savaşa dönüşmesine neden olabilir.."  değerlendirmesini yaptı.

Soğuk savaşın tırmanmaması için neler yapılacağının asıl soru olduğunu kaydeden Roubini "Eski Avustralya Başbakanı Kevin Rudd 'gözetimli stratejik rekabet'i önerirken bazıları Çin - ABD ilişkilerinde 'ortaklaşa rekabet' kavramından söz ediyor. Tüm bunlar da aslında aynı ortak fikre çıkıyor: 2 ülke iklim, uluslararası ticaret ve finans gibi bazı alanlarda işbirliği yapmalı, diğer alanlarda ise yapıcı rekabet içerisinde olmalı." ifadelerini kullandı.

Trump'ın 'gözetimli stratejik rekabet'i kavramadığını kaydeden Roubini, "bunu başarmak için ABD müttefikleriyle daha yakın çalışmalı.Batı ülkeleri Çin'in otoriter devlet kapitalizminden hoşnut olmayabilir ancak önce kendi bölgelerinde düzenlemeler yapmalılar. Eşitsizliği azaltmak için ekonomik reformlar uygulamalı, küreselleşme karşıtı popülist söylemlere karşı politik reformlar yapılmalı." yorumunu yaptı.

Şu anki ABD hükümetinin stratejik vizyondan yoksun olduğunu kaydeden ekonomist "Korumacı, tek güç isteyen, liberallikten uzak Trump, ABD'nin dost ve müttefiklerini uzaklaştırmayı tercih ediyor. Bu da Batı'yı bölünmüş ve hazırlıksız kılıyor." dedi. Çin'in muhtemelen 2020 ABD seçimlerinde Trump'ın yeniden seçilmesini tercih edeceğini belirten Roubini "Bu kısa vadede problem yaratabilir ancak ABD'nin sert ve yumuşak güç için kurduğu tüm stratejik müttefiklerini yok edecek ve gerçek bir 'Mançuryalı aday' gibi Trump Çin'i yeniden harika kılacak" ifadesini kullandı.