Rus alüminyumuna ABD yasağı
ABD'nin Rus alüminyumuna yönelik tam bir yasak hazırlığında olduğu belirtildi. Gerçekleşmesi durumunda yasağın batı alüminyum piyasasında aşırı bir sıkılaşmaya neden olarak fiyatların çok daha yükselmesine neden olacağı belirtiliyor.
ABD'nin Rus alüminyumuna yönelik tam bir yasağı, halihazırda birden fazla kesintiden etkilenen küresel pazarı altüst etmekle tehdit ederken dikkatler Çin'in oluşacak potansiyel bir arz boşluğunu nasıl doldurabileceğine çevrildi.
Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre, Beyaz Saray Ukrayna'daki çatışmaların tırmanmasından dolayı Rusya’yı cezalandırmaya çalışırken Biden yönetimi, Rusya'nın en büyük metal üreticisine yaptırımların da dahil olduğu seçenekleri değerlendiriyor. Yeni önlemlerin Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgalinin ardından fiyat dalgalanmaları, arz değişimleri ve talep karmaşasıyla geçen yılı daha da çalkantılı hale getirebileceği değerlendiriliyor.
Fiyatlar çok daha fazla yükselebilir
Aralarında Nicholas Snowdon’un da olduğu Goldman Sachs analistleri geçtikleri bilgi notunda “Rus alüminyumuna karşı bir yaptırım senaryosunda, batı alüminyum piyasası aşırı sıkılaşmaya maruz kalacak” derken fiyatların çok daha yükseleceği ve Çin’den daha fazla yarı işlenmiş alüminyum ihraç edileceği tahmininde bulundu.
ABD’den ithalat yasağı veya Rus tedariklerini yönelik cezalar içeren tarifelerin de dahil olduğu yaptırımlarda en önemli seçeneklerden birinin United Co. Rusal International’ın hedef alınması olduğu belirtiliyor. Rusya, Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci alüminyum tedarikçisi konumunda bulunuyor.
Alüminyum fiyatları, Rusya'nın saldırısının hemen ardından Mart ayında rekor seviyeye yükselmiş, ancak Rus metalinin büyük ölçüde küresel piyasalara akmaya devam etmesiyle gerilemişti.
Avrupa'nın enerji krizi de talebin düşmesine ve dökümhanelerin kapanmasına neden olurken, Londra Metal Borsası’nda LME depolarına gelecek yeni Rus metalinin yasaklanması konusunda ayrı tartışmalar başlamıştı.
"Boşluğu Çin alüminyum ürünleri dolduracak"
Chaos Ternary Araştırma Enstitüsü geçtiği bir bilgi notunda ,“En kötü senaryo Avrupa ve ABD’nin Rus alüminyumunu yasaklaması olur. Ortada kalan Rus alüminyumu büyük ihtimalle Çin, Hindistan ve diğer bölgelere kayacak ve sonrasında Çin’in alüminyum ihraç ürünleri Avrupa ve ABD’ye akarak boşluğu dolduracak” değerlendirmesinde bulundu.
Çin açık ara dünyanın en büyük alüminyum üretici ve tüketicisi konumunda bulunuyor. Ticaret akışının yeninden düzenlenmesiyle Rus metalinin potansiyel olarak Çin’in yerel endüstrisinde kullanılabileceği ve Çin’de üretilen metal miktarının ise oturmuş ihracat rotaları sayesinde deniz aşırı satışlarda kullanılabileceği değerlendiriliyor.
Daha önce uygulanan yaptırımlar piyasada karmaşaya neden olmuştu
Rusal’a uygulanacak kısıtlamaların geçmişte örnekleri de mevcut. ABD 2018’de Rusya ile ilişkilerin bozulmasıyla firmaya yaptırımlar uygulamış ve bu durumun piyasada fazlasıyla karmaşaya neden olması sonrası önlemler 2019’un başlarında geri alınmıştı.
O dönemde de Rus alüminyumunun Çin’e akıp akmayacağı konusunda çok fazla spekülasyon yaşanmış ve Rusal’ın kurucusu Oleg Deripaska olası işbirliğini görüşmek üzere Pekin’e gitmişti.
Uzmanlar gelişmeler sonrası Çin’in Rusya’dan indirimli alüminyum satın alarak alüminyum ürünlerini batıya ihraç etmesini bekliyor. Çin’in alüminyum ihracatı, ülke içinde talebin yavaşlamasıyla Mayıs ayında rekor seviyelere ulaşmıştı.