Rus para aklama skandalı Avrupa bankacılık hisselerini vurdu
Avrupa bankacılık hisse senetleri, kıta bankalarını kapsayan Rus para aklama skandalının etkisiyle sert düştü
Avrupa bankacılık hisseleri, Bloomberg International'da yer alan habere göre Batılı kurumları kapsayan Rus para aklama skandalının etkisiyle sert düştü.
Habere göre Raiffesen Bank International AG hisseleri, Bill Browder'ın Hermitage Fonu'nun Avusturyalı savcılara bankanın Rus kriminal faaliyetlerinden kaynaklanan fonları aklamaya yardım ettiği yönünde şikayette bulunmasının ardından sert geriledi. Raiffesen, yüzde 11 değer kaybederek banka hisselerindeki düşüşe öncülük etti. Hollanda bankaları, üç büyük bankanın Troika Laundromat denilen bir grup tarafından fonların Rusya'dan çıkarılmasında kullanıldığı yönündeki bir haberin ardından düştü.
Konuyla ilgili neredeyse her gün çıkan yeni detaylar Avrupa bankalarında şüpheli faaliyetleri açığa çıkarıyor. Avrupa Birliği'nde Baltık ülkeleri, Kuzey Avrupa, ABD, İngiltere ve diğer yerlerdeki soruşturmalarla birlikte olayın tam olarak açığa kavuşmasının aylar sürebileceği belirtiliyor.
Bazı Kuzey Avrupa bankalarının -genellikle Baltık şubeleri aracılığıyla- Rus kriminal faaliyetlerinden doğan fonların Batı'ya aktarıldığı bir merkez olduğu şeklinde bir tablo oluşuyor. Buna göre, Nordea Bank Abp'nin kara para olma potansiyeli taşıyan 700 milyon euroluk fonu tuttuğu iddia edilmişti.
Nordea Bank'ın risk biriminin başındaki isim Julie Galbo Pazartesi günkü bir mülakatta, suçlamaların büyük kısmının halihazırda bilindiğini ve herhangi bir şüpheli faaliyetin yetkililere bildirileceğini söyledi.
Ayrıca The Guardian haberinde Rus işletmesinde olan Litvanya'da hesap sahibi 70 offshore şirketi kapsayan ağdan Avrupa ve ABD'ye tahmini 4.6 milyar doların gönderildiği belirtildi.
ABN Amro hisseleri yüzde 5 düşmesinin ardından kayıplarını azalttı. ING Groep NV yüzde 2.8 geriledi.
Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung'un haberinde, Deutsche Bank hesaplarından Troika Laundromat'ın hesaplarına 2003 ile 2017 yılları arasında 889 milyon dolar aktarıldığı belirtiliyor. Deutsche Bank tarafından yapılan yazılı açıklamada bankanın yetkililer ve regülatörlerle her zaman işbirliği içerisinde olduğu ancak muhabir banka olarak karşı tarafın müşteri bilgisine sınırlı erişimi bulunduğu ifade edildi.
Almanya'nın en büyük bankasının hisseleri yüzde 1.4 düştü.
Bloomberg HT'nin konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre Hollanda basınında çıkan ve içinde Garanti Bankası'nın adı geçen konuyla ilgili gelişmelerin banka için de sürpriz olduğu belirtildi. Kaynaklar, söz konusu işlemin 2004 - 2013 yılları arasında yapıldığını, o tarihten bu yana bankanın rutin denetimlerden geçtiğini belirttiler ve şu an için konuşmanın erken olduğunu ancak Garanti Bankası'nın herhangi bir ceza ile karşılaşmasını beklemediklerini ifade ettiler.