Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Konu hakkında bilgiye sahip 5 kaynağa göre, Rusya petrol endüstrisi, fiyatlardaki sert düşüşü durdurmak için Suudi Arabistan ve diğer büyük üretici ülkeler ile üretim kısıntısı konusunda anlaşmaya hazır olduğunu kaydetti.

Konunun kamuoyuna duyurulmamamasından dolayı ismini vermeyen kaynaklara göre, Kremlin ABD Başkanı Donald Trump'ın Perşembe günü Twitter yoluyla duyurduğu ve petrol fiyatlarında yüzde 47 kadar yükselişe neden olan günlük 10 milyon varillik üretim kısıntısında yer alma konusunda istekliliğini henüz teyit etmezken, Rus üreticiler koordineli bir hareket için hazır. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Cuma günü dünya enerji piyasalarının durumunu görüşmek üzere sektördeki üst düzey yöneticiler ve yetkililer ile bir araya gelecek.

Rusya'nın bu dönüşü, tüm dünyayı bu yıl resesyona sürüklemesi tehdidini getiren koronavirüs salgınında dolayı talepte görülen sert düşüşün ardından çalan alarm zillerini gösteriyor. Putin, bundan iki hafta önce, Moskova'nın kısıntıların daha da derinşleştirilmesi isteminden dolayı OPEC + koalisyonundan çekilmesinin ardından Suudi Arabistan ile Rusya arasında ortaya çıkan anlaşmazlığı gidermeye yönelik her çabayı reddediyordu. Bu durum, Suudi Arabistan'ın piyasayı petrole boğmasına ve fiyatların yaklaşık 20 yıl öncesindeki seviyelerine inmesine neden oldu.

Kremlin'in kurduğu Rusya Uluslararası İşler Konseyi'nin direktörü Andrey Kortunov, "Rusya ve Suudi Arabistan 6 Nisan'da yapılması planlanan ve fiyatalrın 30 dolarlar seviyesine çıkmasını amaçlayan OPEC + toplantısında anlaşmaya varabilir," dedi ve "30 dolarlar 20 dolardan çok daha iyi olacaktır. Burada hiç kimse petrol fiyatlarının bu denli derin düşmesini beklemiyordu" değerlendirmesinde bulundu.