Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Rusya, Mart ayından sonra üretim kısıntısını öngören anlaşmanın geleceğine ilişkin belirsizliğin sürdüğü bir ortamda, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarının petrol piyasasına istikrar getirdiğini, ancak sonsuza dek süremeyeceğini kaydetti.

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, devlete ait Rossiya24 televizyonuna verdiği mülakatta, "Petrol üretim kısıntıları sonsuza dek süremez. Yavaş yavaş, anlaşmadan çıkış konusunda bir karar vermemiz gerekecek" dedi. OPEC + anlaşmasının kilit mimarlarından biri olarak, Rusya'nın konu hakkındaki görüşleri oldukça önemli, zira ülkedeki petrol üreticileri uzun zamandır üretim kısıntılarının gevşetilmesi konusunda baskı yapıyor.

Novak, Rusya'nın pazar payını koruması ve petrol şirketlerinin yeni projeler geliştirmesine olanak tanıması gerektiğini kaydetti. Rus Bakan, ülkesinin anlaşmadan ne zaman çıkabileceği konusunda detay vermedi, ancak konunun gelecek yıl OPEC + koalisyonundaki taraflarla tartışılmasını beklediğini sözlerine ekledi. Novak, küresel petrol talebinin gelecek yaz artabileceğini belirrti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortakları arasında üretim kısıntısı konusunda anlaşmaya varılmasında öemli rol oynayan Rusya, bu yıl arzın kısıtlanması konusunda pek de istekli görünmedi. Ülke, Bloomberg'in hesaplamalarına göre,  anlaşmada öngörülen üretim kısıntısı kotasını 2019 yılında çoğu kez dolduramadı ve şimdiye dek sekiz ay kotanın altında üretim kısıntısına gitti.