Rusya'nın deniz yoluyla petrol ihracatı 9 ayın zirvesinde
Rusya'nın deniz üzerinden taşıma yoluyla ham petrol ihracatı geçtiğimiz hafta Nisan'dan bu yana en yüksek seviyeye yükselirken bu durum ülkenin AB'nin uyguladığı yaptırımların ilk darbelerini geride bıraktığına işaret etti.
Rusya'nın deniz üzerinden ham petrol ihracatı geçen hafta Nisan'dan bu yana en yüksek seviyeye yükselirken daha az dalgalı seyreden dört haftalık ortalamasını sekiz haftanın en yüksek seviyesine çıkardı. Bu rakamlar ülkenin en azından şimdilik Avrupa'yı takip eden akışlara yönelik ilk yaptırımlardan kaynaklanan darbelerin üstesinden geldiğine işaret ediyor.
Rus ham petrol ihracatının toplam hacmi, 13 Ocak'a kadar olan haftada, günlük yüzde 30’a karşılık gelen 876 bin varil artarak 3,8 milyona ulaştı.
Baltık Denizi’nden sevkiyatlar bir önceki haftaya göre günde 626 bin varil artarken, Karadeniz'den gelenler ise yüzde 47 arttı. Ülkenin Pasifik limanlarından gelen akışlarda da artış gözlendi
Yaşanan artış, haftalık verilerdeki iniş çıkışları yumuşatan ülkenin dört haftalık ortalamasını yükseltti. Bu ölçüme göre, 13 Ocak'a kadar olan toplam deniz akışı önceki haftaya göre günde 550 bin varil artarak 3,06 milyon oldu.
Ham ihracat vergilerinden Kremlin'in savaş ekonomisine akışlar ise çok daha az keskin şekilde arttı. Son haftadaki tüm gönderiler, Ocak ayı düşük bir orandan vergilendirilirken, önceki hafta sevk edilen bazı kargolar, bunun iki buçuk katından daha yüksek olan Aralık oranından vergilendirilmişti.
Bunun nedeni kısmen, ülkenin üretim üzerindeki yükü artırarak vergilendirme ihracatından uzun süredir uzaklaşmaya devam etmesi nedeniyle, vergi oranlarını hesaplamak için kullanılan formüldeki uygulanan değişiklikten kaynaklanıyor.
AB yaptırımları petrol taşıma süresini önemli ölçüde artırıyor
Avrupa Birliği'nin Rusya ham petrolünün alımına getirdiği ithalat yasağı, gönderiler için çok daha uzun seferlere yol açtı. Aynı terminallerden Rotterdam'a taşıma sadece yedi gün ve Polonya'ya bunun yaklaşık yarısı olan taşıma süresi ile karşılaştırıldığında, Baltık limanlarından Hindistan'a yolculuklar artık ortalama 31 gün sürüyor. Bu durum da sahipleri Rus kargolarını taşımaya istekli olmak konusunda azalan gemi filosu üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor.
Ülke giderek kendi gemilerine ve son aylarda ortaya çıkan küçük, genellikle bilinmeyen şirketlere ait çoğunlukla eski gemilerden oluşan sözde bir "gölge filoya" bağımlı hale geliyor. Avrupa'ya ait tankerlerin ise her ne kadar sayıları azalmış olsa da, ithalat yasağıyla birlikte getirilen varil başına 60 doların altında bir fiyattan satıldığı sürece Rus ham petrolünü taşımaya devam edebileceği değerlendiriliyor.