Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Rusya savaşın maliyetini şirketlerden karşılamak istiyor

Rusya savaşın maliyetini şirketlerden karşılamak istiyor

Rusya, Ukrayna ile olan savaş ve ABD ile AB'nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle bütçe sıkışıklığı yaşıyor. Ülke, savaş maliyetlerinin bir kısmını devletin sahip olduğu şirketler ile gübre ve kömür üreticilerinden karşılamayı planlıyor.

Giriş: 06 Ocak 2023, Cuma 12:19
Güncelleme: 06 Ocak 2023, Cuma 12:26

Rusya, savaştan kaynaklanan kayıplarını devletin sahibi olduğu şirketlerden ve bazı emtia üreticilerinden karşılamak istiyor. Aynı zamanda, Rusya Devlet Başkanı Putin mevcut bütçesini savunmaya yönlendirmek istiyor.

Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin’in Aralık ayının ortasında yetkililere, Rusya’nın planları arasında devletin sahibi olduğu şirketlerden daha yüksek kâr payları almalarını, ayrıca gübre ve kömür üreticilerinden de “bir defaya mahsus ödeme” yapmalarını talep etti.

Gelir seferberliği

Rusya, bu planlarına “gelir seferberliği” adını veriyor. Ülke aynı zamanda, askeri kontrolü sağladıktan sonra tartışmalı bir referandumla ilhak ettiği fakat daha sonra askerlerini geri çektiği Ukrayna’nın Herson şehrinden 100 bin insanın Rusya’nın farklı bölgelerine taşınması için 175 milyar ruble (yaklaşık 2,4 milyon dolar) harcamayı planlıyor. Rusya’nın Ukrayna ile olan savaşı ikinci yılına girerken, Rus ekonomisi ABD ve AB'nin uyguladığı yaptırımlar sonucunda zayıflama tehlikesi altına girdi.

Geçtiğimiz yıl diğer enerji şirketleri gibi, Gazprom da elde ettiği beklenmedik seviyede yüksek kârlar nedeniyle, fazladan vergiler ödemişti. Gazprom’un ödediği kâr payları ve fazladan vergilerin yardımıyla da Rusya, bütçe fazlası vermişti. Fakat ülkenin Aralık ayında aldığı büyük harcama kararlarıyla beraber, bütçesinin açık verdiği düşünülüyor.

Devlet tarafından alınacak kâr paylarının ne kadar yükseltileceği ve bir defaya mahsus ödemenin de boyutunun ne kadar olacağı henüz belli değil. Miktarların 2022 yılının sonunda bütçenin ne durumda olduğuna göre belirleneceği, ayrıca devletin sahibi olduğu şirketlerden alınacak kâr paylarının, net gelirlerinin yüzde 50’sinden daha yukarıya çıkarılmak istendiği bildiriliyor.