Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Konu hakkında bilgi sahibi kaynakların aktardığı bilgilere göre Rusya, OPEC+'ın Nisan ayındaki anlaşmasına uygun olarak petrol arzı kısıntılarını Temmuz ayında hafifletmeye başlamayı hedefliyor.

OPEC ve grup ile birlikte hareket eden üreticiler, koronavirüs pandemisinin talebi sert bir şekilde etkilemesiyle geçen ay arz kısıntısına ilişkin tarihi bir anlaşmaya imza atmışlardı. Üreticiler Temmuz'dan itibaren üretimi kısıntılarını geri alma konusunda anlaşırken, Suudi Arabistan o zamandan beri ek kısıntıya gitti. Diğer körfez ülkeleri de Suudi Arabistan'ı takip etti.

OPEC+ toplantısına iki hafta kala üyeler kısıntıları devam ettirmeyi ya da uzatmayı değerlendiriyor.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen üç Rus yetkili ve sektörden iki kaynak Rusya'nın pozisyonunun plana sadık kaldığını belirtti. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Salı günkü açıklamasında söz konusu anlaşmanın "tartışmasız bir şekilde başarılı" olduğunu söyledi. Peskov, ülkelerin 9 - 10 Haziran toplantısı öncesinde gelişmelere bakacağını ifade etti.

Riyad ile Moskova arasındaki fiyat savaşının sona erdiğini işaret eden Nisan anlaşması, küresel arz fazlasının azalmasına yardımcı olurken piyasayı destekledi. Brent petrol Çarşamba günü 35.60 dolardan işlem gördü.