Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Rusya’nın blockchain tabanlı oylama sistemi, her ne kadar Merkez Seçim Komisyonu’na göre henüz yeterli seviyede olmasa da küçük çaplı olarak kullanılmaya devam edecek. Geçtiğimiz aylarda ülkede gerçekleştirilen referandum oylamasında belirli bölgeler için blockchain tabanlı oylama sistemi kullanılmıştı. Bir test niteliği taşıyan bu seçimin sonuçları umut verici olsa da Merkez Seçim Komisyonu, seçmenlerin nasıl belirlendiğine ilişkin iyileştirmelerin gerekli olduğunu söylüyor.

'15 BİN KİŞİ KAYIT YAPTIRDI'

Rusya’daki e-oylama sistemi, Waves blockchain'in kurumsal versiyonu üzerine inşa edildi ve devlet destekli telekomünikasyon devi Rostelecom’un himayesi altında geliştirildi. CoinDesk’in haberine göre, blockchain düğümleri şirketin sunucularında barındırılıyor. Seçim komisyonunun endişelerine rağmen 13 Eylül’de yapılacak olan parlamento seçimlerinde iki bölgede uzaktan oylama yöntemi kullanılacak. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova, yerel haber ajansı Kommersant’a verdiği demeçte, yaklaşık 15 bin kişinin elektronik ortamda oy kullanmak için kayıt yaptırdığını ve yaklaşık 3 bin 500 kişinin teste katıldığını söyledi.

OYLAMA BİTENE KADAR ŞİFRELİ KALIYOR

Oylama sistemi homomorfik şifreleme kullanıyor. Böylece kullanılan oylar, oylama bitene kadar şifreli kalıyor. Yalnızca nihai sonuçların şifreleri çözülebiliyor. Blockchain şirketi MixBytes’in kurucu ortağı ve siber güvenlik uzmanı Sergey Prilutsky, homomorfik şifrelemenin bu yaz Moskova’daki elektronik oylama sırasında kullanılan türden daha iyi olduğunu söylüyor. Yine de seçmen listesini kontrol ederlerse, yetkililerin sonuçlara müdahale etme potansiyeline sahip olabileceğini de sözlerine ekledi. Rusya blockchain tabanlı oylama sisteminin üzerinde ciddi bir şekilde çalışıyor. Ülkede yapılan son seçimlerde bu oylama sisteminin kullanılması için çeşitli teşvik programları başlatılmıştı. Bundan sonraki süreçte de hükümetin blockchain tabanlı oylama sistemini kullanması bekleniyor. Özellikle pandemi döneminde uzun seçim kuyruklarına girmek istemeyenler için blockchain tabanlı uzaktan oylama sistemi oldukça iyi bir çözüm olabilir, ancak birçok uzman henüz bu teknolojinin ülke çapında yapılacak büyük seçimler için hazır olmadığını düşünüyor.