Rusya'nın bütçe açığını tavan fiyat artırabilir
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, G7, AB ve Avustralya'nın Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasının ülkenin bütçe açığını artırabileceğini söyledi. Ukrayna ile olan savaş nedeniyle finansal zorluk içinde olan Rusya, finansman için Ulusal Varlık Fonu'na başvurdu.
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasının ülke ekonomisine olan etkilerini değerlendi.
Bakan Siluanov, tavan fiyat uygulamasının, ülkenin 2023’teki GSYİH’sinin yüzde 2’sine eşit olması beklenen bütçe açığını artırabileceğini açıkladı.
Siluanov, açıklamasında daha büyük bir bütçe açığının mümkün olduğunu, önümüzdeki yıl Rusya'nın fiyat ve kısıtlama riskleriyle karşılaşacağını, ayrıca tavan fiyat uygulayan ülkelere tedarik sağlanmayacağını belirtti. Siluanov, ülke yeni enerji pazarları ararken, lojistik fiyatlarının da artacağını sözlerine ekledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 9 Aralık’ta 60 dolarlık tavan fiyat uygulamasının, Rusya’nın mevcut satış fiyatı ile aynı olduğunu belirterek “Bütçe konusunda endişelenmeyin” şeklinde bir açıklama yapmıştı.
Rusya’nın 2022’de Ulusal Varlık Fonu’ndan yaptığı harcama 28,4 milyar dolara ulaşabilir
Geçtiğimiz hafta Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, ülkenin G7 tarafından uygulanan tavan fiyata karşı petrol üretimini azaltabileceğini açıklamıştı. Siluanov, enerji ihracatı hacminin azalması durumunda, Rusya’nın iki fon kaynağının daha olduğunu, bunlardan ilkinin Rusya Ulusal Varlık Fonu, ikincisinin ise “borçlar” olduğunu söyledi.
Rusya’nın 2022 yılında Ulusal Varlık Fonu’ndan yaptığı harcama miktarının yaklaşık 2 trilyon rubleye (yaklaşık 28,4 milyar dolar) ulaşması bekleniyor. Ülkenin yıllık toplam harcaması ise, önceden planlanan miktarı geçerek 30 trilyon rubleden (yaklaşık 426,6 milyar dolar) fazla oldu.
Rusya’nın Aralık ayında Ulusal Varlık Fonu'ndan yaptığı harcamanın yaklaşık 1,5 trilyon ruble (yaklaşık 21,3 milyar dolar) olduğu tahmin edilirken, 1 Aralık itibariyle Varlık Fonu’ndaki likit varlık miktarının Rusya’nın GSYİH’sinin yüzde 5,7’sine karşılık gelen 7,6 trilyon ruble (yaklaşık 107,8 milyar dolar) olduğu belirtiliyor.
Ülkenin borç yükü artıyor
Rusya’nın kamu bütçesini Savunma Bakanlığına ayırması sebebiyle, önümüzdeki yıl ülkenin okullara ve hastanelere ayıracağı miktarın azalacağı tahmin ediliyor.
Rusya Maliye Bakanlığı ihale yöntemiyle satılan devlet tahvillerinden son çeyrekte 3 trilyon rubleden (yaklaşık 42,4 milyar dolar) fazla gelir etti. Değişken faizli tahvillerin çıkarılması hakkındaki kısıtlamaları gevşeten ülkenin son dönemdeki borçlanmasının çoğunluğunu bu tipteki tahviller ile sağladığı belirtiliyor.
Siluanov, ülkenin borç portföyünün yüzde 38’ini oluşturan değişken faizli tahvillere ilişkin olarak , “Oranın ne kadar olması gerektiği hakkında katı bir hedefimiz yok.” dedi.
Ülkede Şubat ayında savaş nedeniyle yüzde 20’ye yükseltilen faiz oranları, bu dönemden beri istikrarlı bir şekilde düşürüldü. Fakat hedeflenenin üstünde olan enflasyon nedeniyle, önümüzdeki yıl faiz oranlarının daha fazla düşürülemeyeceği tahmin ediliyor.
Siluanov, faiz oranları ve enflasyon hakkında yaptığı açıklamada, gelecek yılın ilk yarısında enflasyonun “mutlaka düşük seviyelerde” olacağını belirtti.