Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, S. Arabistan'ın OPEC ve ortaklarının muhtemelen Temmuz ayının ilk haftasında yapılacak toplantıda üretim kısıntılarını yılın ikinci yarısına uzatma konusunda anlaşmaya varacağını umduğunu söyledi.

Al-Falih, Pazar günü enerji ve çevre konularında bakanlar düzeyinde yapılan G-20 toplantısına katılmak için bulunduğu Japonya'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Viyana'da iki hafta içinde düzenleyeceğimiz toplantıda, anlaşmamızı uzatma konusunda görüş birliğine varacağımızı umuyoruz," dedi. Suudi Bakan, "Grup muhtemelen Temmuz'un ilk haftasında toplanacak ve piyasanın tekrar dengelenmesini sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Grubun fiili lideri S. Arabistan, Al-Falih'in haftasonu yaptığı açıklamaya göre, küresel petrol piyasalarını 2020 yılından önce dengeye kavuşturmak istiyor. Al-Falih, yılın ikinci yarısında talepte görülen mevsimsel artış ve rafinerilerin dönemsel bakımlarının ardından tekrar faaliyete geçmelerinin arz ve tüketimin aynı hizaya gelmesine yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

Al-Falih, "Temel göstergelerin dorğu yönde ilerlediği konusunda güvenim tam" dedi.

Suudi Bakan'ın bu yorumları, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) küresel arzın gelecek yıl talepten daha fazla artacağı tahmininde bulunması ve bunun da Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üzerindeki baskıyı daha da artırmasından sonra geldi. IEA'ya göre, petrol talebindeki artış 2020'de günlük 1.4 milyon varile yükselecek, ancak bu miktar, ABD'de kaya petrolü üretiminde süregelen güçlü artışın yanında Brezilya, Norveç ve Kanada'daki yeni sahaların devreye girmesinden dolayı, üretimdeki günlük 2.3 milyon varillik artışın gerisinde kalacak.