Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) 10. yıl davetinde konuşan Sabancı Holding CFO'su Barış Oran, uzun vadeli yerel para cinsinden finansmana erişimin girişimcilerin en büyük endişelerinden biri olduğunu söyledi.

EBRD tarafından düzenlenen panelde konuşan Oran, yerel para cinsinden finansmanın uygunluğu ve maliyetinin küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler için açık ara en önemli sorun olduğunu belirtti.

"TL CİNSİNDEN TAHVİL PİYASASININ DERİNLEŞMESİ GEREKİYOR"

Oran konuya ilişkin şunları söyledi: "Uluslararası piyasalarda var olabilecek bir kaç büyük işletme var, ancak Döviz fonlamasıyla. Bu da kendi sorunlarını beraberinde getiriyor. Görmeyi umduğum şey şirketlerin 10-15 yıllık TL cinsinden finansmana ulaşması ve onların da yeşil projeler de dahil olmak üzere birçok projeyi yerel para ile finansmanını sağlaması ve bunun makul bir maliyetinin olması. Ben 10-20 yıl önce ABD'de Libor seviyelerinde borçlanıldığını hatırlıyorum. Umuyorum ki Türkiye de bir gün o noktaya gelebilir."

Bunu başarmak için yapılabilecek oldukça çok şey olduğunu kaydeden Sabancı Holding CFO'su, "Örneğin tahvil sahiplerinin haklarının iyileştirilmesi çok önemli bir adımdı. Düzenleyiciler ile çalışıldı ve bu çok yardımcı oldu. Diğer bir tarafta ise TL cinsinden tahvil piyasasının derinliği ve genişliğinin de iyileştirilmesi gerekiyor. Dünyanın diğer bölgelerinde bize denk olanlar gibi, küresel oyuncularla rekabet ettiğimiz yerlerde aracıların aradan çıkarılması gerekiyor. Bununla ne demek istiyorum? Büyük şirketler finansman için bankalara gitmek zorunda kalmasın ve doğruca tasarruf sahiplerine gidebilsin tahvil ihracı yaparak. Pekala EBRD ne yapabilir? Çok iyi şirketlerle çalışıyorsunuz. Siz lira cinsinden tahvil ihracı yaparsanız ve yüksek kaliteli şirketlere yardım ederseniz uzun vadeli TL cinsinden finansmana ön ayak olmuş olursunuz. Tahvil ihracı yaparak bu piyasaları derinleştirebiliriz ve geliştirebiliriz" diye konuştu.


Ceren Dilekçi/Bloomberg HT