Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Akbank Strateji, Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce, Akbank olarak 'sadece mobil' vizyonuyla hareket ettiklerini söyledi.  Bloomberg HT televizyonunda Finansa Teknoloji programına konuk olan Yüce, mobil bankacılık deyince sadece bankacılıktan bahsetmenin mümkün olmadığının altını çizerek, "Biz sadece sektörümüzü değil müşterilerimizin telefonlarındaki tüm uygulamaları rakibimiz olarak görüyoruz. Çünkü hangi hizmeti kullanıyor olursak olalım tek istediğimiz “yeterince hızlı, bağlı, basit ve akıllı olması” diye konuştu.

 

Akbank'ın mobil uygulamasını yenilediklerini belirten Yüce şöyle devam etti: "Akbank Mobil’in merkezine deneyimi ve “tasarımı koyduk. Bunların etrafında sosyalleşme, yapay zeka, veri, müşterinin ihtiyaçlarına doğru çözümleri sunan bir yapı kurmaya büyük özen gösterdik."

'AMAÇ TEKNOLOJİ VE FİNANSAL HİZMETLERİN KARMAŞIKLIĞINI HİSSETİRMEMEK'

Akbank olarak amaçlarının teknolojinin ve finansal hizmetlerin karmaşıklığını, müşterilere hissettirmeden usta bir koreografın becerisiyle, perde arkasında çözmek olduğunu vurgulayan Yüce, arkadaki sofistikasyonun aksine, sahnede son derece yalın bir deneyim bırakabilmenin ana hedef olduğunu kaydetti. Tasarıma sadece görsel bir dönüşüm olarak da bakmadıklarını ifade eden Yüce, "Akışları yeniden tasarladık, tasarlıyoruz. Tüm servislerimizi yeniden ele alıyoruz. Müşterilerimizin bugünlerini, yarınlarını ve finansal refahlarını iyileştirerek akıllı para yönetimi yapacakları servis tasarımlarını oluşturuyoruz. Yeni Akbank Mobil’de dilimiz de değişti. Mesafeleri, formaliteleri kaldırdık. Daha samimi ve içten, müşterisi ile onun dilinden konuşan, hayata dair bir bankacılık dili yarattık. Bu dili daha da geliştirme yolunda adımlar atacağız" diye konuştu.

 

'BİR MÜŞTERİ AYDA ORTALAMA 31 KEZ DİJİTAL ŞUBEYE GİRİŞ YAPIYOR'

Tasarım ve müşteri deneyimi kavramları üzerinde çok durduklarını vurgulayan Yüce, yeni Akbank'ı bu iki kavram üzerine inşaa ettiklerini söyledi. Tasarımın müşteri odaklı düşünmenin somutlaşmış hali olduğunun altını çizen Yüce, "Bizim markamızın prensipleri varsa, yapmak istediğimiz bir kullanıcı deneyimi felsefe varsa bunu ancak, tasarım ile yansıtabiliriz. Tasarımı da sadece görsel tasarım olarak değil, müşteri deneyimi tasarımı, hizmetlerin tasarımı görsel tasarım, ekranların tasarımı, hepsi  gözlüğüyle bakarak hareket ediyoruz" diye konuştu. Diğer taraftan da çalışanlarının 'tasarım kültürü'nü benimsemeleri için farklı programlar yürüttüklerini vurgulayan Yüce şunları söyledi: "Bu anlayışla, tasarım bakış açısını ve yetkinliğini Akbank’ta yerleştirmek için geçtiğimiz yıl kendi tasarım stüdyomuzu (Design Studio) kurduk. Attığımız en önemli adımlardan biri, tasarım ekosisteminde yetişmiş, bu kültürü yaşatabilecek yetenekleri tasarım stüdyomuza kazandırmak oldu. Bankamızda şu an farklı alanda önemli tecrübelere sahip tasarımcılar çalışıyor."

Akbank'ta dijital penetrasyon oranının yüzde 62 olduğunu belirten Yüce, aylık müşteri başına login olma sayısının ise 31 olduğunu söyledi. Akbank'ta işlemlerin yüzde 94'ünün şube dışı kanallardan gerçekleştiğinin altını çizen Yüce, ihtiyaç kredilerinin yüzde 70'inin de Şube dışı kanallardan yapıldığını sözlerine ekledi.