Advertisement
HABERLER ABONE OL

Sağlık Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Daşcı tıbbi malzeme satışlarında yaşanan sıkıntı hakkında konuştu.

Bloomberg HT’ye konuk olan Daşcı, Sağlık Bakanı ile görüşme yaptıkları ve görüşmenin olumlu geçtiğini, 3 milyar TL’lik bir ödeme yapılacağını söyledi.

Daşçı görüşme hakkındaki detayları Bloomberg HT’ye anlattı:

Sağlık Bakanımızla bir görüşme yaptık. Üreticiler ve sektördeki diğer ithalatçı firmalarla birlikte nefes almamızı sağlayacak bir görüşme sağlandı. 3 milyar TL’lik bir rakam İl Sağlık Müdürlükleri aracılığıyla firmalara dağıtılmak üzere serbest bırakıldı. 25 Aralık’ta da geriye kalan bakiyelerin vade süreleri ile ilgili bir görüşme sağlayacağız. Sosyal Güvenlik Kurumu ile de anlaşırsak sektörün daha ileri gitmesinde bir engel kalmayacak.

Tıbbi malzemeyi sadece devlet hastaneleri alabilecek üniversite hastaneleri ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşmemiz lazım. 25 Aralık’tan sonra 3 milyar TL’nin ne kadarı ödenmiş olursa geriye kalan bakiyenin vade sürelerinin belirlenmesi ve 2022 yılında alınacak malzemelerin ödeme sürelerinin belirlenmesi il ilgili tekrar bir araya geleceğiz.

Barclays ekonomistleri yayımladıkları bir araştırma raporunda Türkiye’nin 2018’e kıyasla kur şoklarına karşı daha hazırlıklı olduğunu fakat o zamandan bu yana tüm metriklerin de iyileşme göstermediğini belirtti.

Enflasyonun gelecek aylarda keskin bir şekilde yüzde 30’a yükselmesini bekleyen ekonomistler, dolarizasyonun yüksek kalmaya devam etmesini beklediklerini de belirtti. Dolar/TL’nin 2021 sonunda 14,50 olmasını bekleyen Barclays, 2022’nin ortasından itibaren ise dolar kurunun 16’ya ulaşmasını bekliyor.

Aralık ayındaki Türkiye cumhuriyet Merkez Bankası toplantısında 200 baz puanlık bir faiz indirimi beklediğini belirten banka, Ocak ayında 100 baz puanlık bir indirim daha olacağını düşünüyor. Barclays, TCMB’nin düşük faiz söyleminin tam olarak hangi rakama işaret ettiğinin de belirsiz olduğunu ama tüm planlanan faiz indirimlerini gelecek iki toplantıda gerçekleştireceğini vurguladı.

Credit Suisse'in TCMB raporu

Credit Suisse analistleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun geçen hafta gerçekleştirilen yatırımcı toplantısında 16 Aralık’ta faiz indirimi olmama olasılığının arttığını söylediğini belirtti.

Raporda, TCMB Başkan Yardımcısı Mustafa Duman'ın Para Politikası Kurulu’nun faiz indiriminin devam edip etmeyeceğine yönelik kararını 16 Aralık’ta vereceğini söylediği fakat Başkan Kavcıoğlu'nun araya girerek “16 Aralık’taki toplantıda faiz indirimi yapılmaması olasılığı arttı” dediği belirtildi.

Fitch’ten yapılan açıklamada Çin gayrimenkul devi Evergrande ve iştirakleri Hengda ve Tianji’nin notlarının C’den “sınırlı temerrüde” düşürüldüğü belirtildi.

Açıklamada not indiriminin Tianji’nin 645 milyon dolarlık yüzde 13 tahvili ve 590 milyon dolarlık yüzde 13,75 tahvilinde ödemesiz dönem geçmesine rağmen ödeme yapılmamasını yansıttığı bildirildi.

Kaisa Group’un notunu da salı günü 400 milyon dolarlık dolar cinsi tahvil ödemesini yapmamasından sonra sınırlı temerrüde düşüren Fitch Ratings, bu tahvilin ödenmemesinin diğer tahvillerin de temerrüde düşme riskini artırdığını vurguladı.

Kaisa Çinli konut geliştiricileri arasında dolar cinsinden tahvil ihraç eden en büyük üçüncü şirket konumunda ve halihazırda 11,6 milyar dolarlık tahvil borcu bulunuyor.

Susquehanna Financial Groups’un verilerine göre, çip teslimat süresi Ekim ayına göre dört gün artarak 22,3 haftaya yükseldi. Böylece çip teslimat süresi şirketin verileri derlemeye başladığı 2017 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.

Birçok otomobil üreticisi bu yıl yaşanan çip tedarik krizinden dolayı üretim 2021 üretim hedeflerini aşağıya çekmişlerdi. Renault, çip tedarik sıkıntıları nedeniyle 2021’de 500 bin araç daha az üreteceğini ama tam yıl operasyonel kar marjı oranının yılın ilk yarısına paralel olmasını beklediğini söylemişti.

Toyota Motors da yarı iletken darlığı ve Çin’de elektrik enerjisi yetersizliğinden dolayı küresel otomobil üretimini Kasım ayında yüzde 15 azaltarak 150 bin araca düşüreceğini açıklamıştı.

Çip üreticisi Intel ise ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun (ITC) çip üretiminde kullanılan Optiplane ithalatına yasak getirmesinin çip krizini daha da kötüleştirebileceğini düşünüyor.