Advertisement
HABERLER ABONE OL

Mevcut aşının Omikron varyantına karşı diğer varyantlara oranla daha zayıf kalacağı endişeleriyle ilgili konuşan Şahin; “Bu varyant aşı olmuş insanlara bulaşabilir. Bizim beklentimiz aşı olmasına rağmen hasta olanların ağır bir hastalığa karşı korunacağı yönünde.”

Omikron varyantının beklediğinden erken ortaya çıktığını belirten Şahin bu kadar yüksek sayıda mutasyona sahip bir varyantı önümüzdeki seneden önce beklemediklerini söyledi.

Şahin, bu virüsteki yüksek mutasyon sayısının, koronavirüs aşılarının grip aşısına benzer şekilde yıllık yapılması gerektiğine işaret ettiğini ve yeni bir aşıya ihtiyaç olacağını ancak bunun zamanının belli olmadığını sözlerine ekledi.

İlk defa Güney Afrika’da ortaya çıkan Omikronun Delta varyantıyla olan farkına da değinen Şahin, “Bu varyantın aşı olmuş veya daha önce yüksek virüs yüküne maruz kalmış insanları hasta edebileceğini düşünüyoruz. Bu kısım yavaş yavaş netleşiyor ancak varyantın daha ağır bir hastalık seyrine neden olup olmadığına dair bir şey söylemek için çok erken” dedi.

Omikron varyantının ne kadar bulaşıcı olduğu sorulan BioNTech Medikal Şefi ve Kurucu Ortağı Özlem Türeci ise “Bu, zaman geçtikçe öğrenebileceğimiz bir şey. Günlük, haftalık olarak uzmanların devamlı yakından takip etmesi gerekiyor” cevabını verdi.