Bloomberg HT Haberler "Sahte fatura sorununda sona gelindi"
Haberler

"Sahte fatura sorununda sona gelindi"

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı, yapay zeka destekli KAŞİF'i devreye alıp günde 4 milyon mükellefi taramaya başladı. Detayları Bloomberg HT'ye anlatan Vergi Uzmanı Mahmut Aydoğmuş yeni sistemle birlikte Türkiye'nin sahte fatura sorununda artık sona geldiğini söyledi.

Giriş: 26 Ocak 2026, 16:48
Güncelleme: 26 Ocak 2026, 16:48

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gerçek bir mal teslimi veya hizmet söz konusu olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen sahte faturayla mücadelede yeni bir adım attı. Bakanlık, sahte faturayla mücadele için yapay zeka destekli analiz uygulaması KAŞİF'i devreye alarak, günde 4 milyon mükellefi taramaya başladı.

"Türkiye bu illetten kurtulmak üzere"

Bloomberg HT yayınına konuk olan Vergi Uzmanı Mahmut Aydoğmuş "Türkiye'nin uzun yıllardır kanayan yarası naylon fatura. Bence Türkiye bu illetten kurtulmak üzere diyebiliriz. Bir sahte fatura düzenleyicisi nasıl olur sistem yapay zekayla beraber anında bunu tespit ediyor. Yüzde 99 sistem doğru çalışıyor, bu ciddi anlamda bakanlığın beklentilerini de karşılayacak bi rasyo. Bugüne kadar incelenen sahte fatura düzenleyicilerinin verilerinin sisteme yüklenmesiyle beraber yapay zeka karakter tahlili yapıyor. Sahte fatura düzenlemek için kurulan işletmeleri anında tespit ediyor. Bu sefer bakanlığın yakın markajı başlıyor" şeklinde konuştu.

Aydoğmuş sahte fatura mevzusuna mükelleflerin son derece mesafeli olması gerektiğini de kaydetti

Naylon fatura, yapay zeka tabanlı KAŞİF ile anında yakalanıyor

Sahte belge düzenleyenler ve haksız iade talep edenler, artık yapay zeka tabanlı analiz uygulaması KAŞİF ile takip ediliyor.