Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yılın konusunun "Korona Sonrası Dünya ve Türkiye: Pandemilerin Sosyal, Psikolojik ve Siyasi Etkileri" olarak belirlendiği Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri'nde 45 yaşını aşmamış araştırmacılar ile sosyal bilimler alanında yılın temasına en önemli uluslararası katkıyı sunan bilim insanı ödüllendirildi.

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, çevrim içi ödül töreninde yaptığı konuşmada, olağan dışı günlerden geçildiğini bu sebeple yıllardır bir araya gelerek düzenledikleri bu anma törenlerini online olarak gerçekleştirdiklerini söyledi.

"Bu araştırmalarınızın insanlığa ışık olacağına inanıyorum"

Bu alanda önemli çalışmalar yürüten, pandemi ile yaşanan toplumsal ve politik sorunları ele alan değerli bilim insanlarının ödüllendirileceğini belirten Güler Sabancı, bu alana önemli katkılar sağlayan çok kıymetli bir bilim insanına jüri özel ödülünü vereceklerini söyledi.

Üç genç araştırmacıya da makale ödüllerini takdim edeceklerini ifade eden Sabancı, "Ödül takdiminden önce bu sene Uluslararası Sakıp Sabancı ödüllerine dünyanın 5 farklı kıtasından rekor sayıda başvuru aldığımızı da sevinerek paylaşmak istiyorum. Bu ilgi, ödüllerimizin dünyadaki saygınlığının çok önemli bir göstergesi. Ödül sürecine katılan ve araştırmalarını bizimle paylaşan tüm genç akademisyenleri tebrik ediyor, yürekten kutluyorum. Bu araştırmalarınızın insanlığa ışık olacağına inanıyorum. Başarılarınızın devamını yürekten diliyorum." dedi.

Güler Sabancı, gelecek yılın ödül konusunun "Türkiye ve Karşılaştırmalı Örnekler Işığında Küreselleşmenin Geleceği: Devlet Geri Mi Dönüyor?" olduğunu aktararak, her sene olduğu gibi güncel bir konuyu akademik platforma taşıyacak genç sosyal bilimcileri destekleyeceklerini bildirdi.

İçinden geçilen bu zorlu günlerde en büyük gücün birlik ve beraberlik olduğunu vurgulayan Sabancı, sosyal mesafenin, sosyal birlikteliği ve dayanışmayı azaltmasına izin verilmemesi gerektiğini, bilimin ışığında birlik ve beraberlikle dayanışma içinde bu zor günlerin aşılacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

Ödül verilen çalışmalar

Güler Sabancı'nın konuşmasının ardından "Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri" Jüri Başkanı, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Nebi Sümer, ödül kazanan makalelerin kendi içinde bir sıralama içermediğini, üçünün de 2021 "Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri" makale ödülüne eşit düzeyde layık görüldüğünü söyledi.

Sümer, ilk makale başlığının Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Alper'in "Kovid-19 Komplo Teorilerine İnanışlar ve Toplumsal Düzeyde Yordayıcıları: Bir Hata, Sapma Değil Bir İnsan Doğasının Bir Özelliği", iki yazarlı ikinci makale başlığının Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Dr. Ayşenur Dal ile Dr. Efe Tokdemir'in "Kovid-19'a Karşı Mücadelede Toplumların Temel Koşulları", iki yazarlı üçüncü makale başlığının Kadir Has Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Onurcan Yılmaz ile Avustralya Queensland University of Technology'den Dr. Ozan İşler'in "Dünyada ve Türkiye'de Kovid-19 Tehdidinin Bilişsel ve Davranışsal Sonuçları" olduğunu aktardı.

Jüri özel ödülü Prof. Dr. Susan Michie'ye verildi

Sümer, jüri özel ödülünün ise davranış değişimi konusunda yaptığı bilimsel araştırmalar, bu araştırmaların Kovid-19'un önlenmesindeki üstün katkısı ve Kovid-19 ile ilgili bilimsel kurullardaki liderliği nedeniyle İngiltere Tıp Bilimleri ve Sosyal Bilimleri Akademileri'nin üyesi olan Prof. Dr. Susan Michie'ye verildiğini duyurdu.